Споразумяхме се с Турция и Гърция за контактен център на Капитан Андреево

5851
Споразумяхме се с Турция и Гърция за контактен център на Капитан Андреево
Снимка: БГНЕС

България, Турция и Гърция подписаха тристранно споразумение за създаването на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на пункта Капитан Андреево, предаде БГНЕС.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че подписването на споразумението е с изключителна важност и добави, че неговото подписване било подготвяно дълго време.

По думите ѝ след днешното споразумение, България може да каже, че има такива центрове с всички свои съседи.

"Споразумението на практика гарантира по-доброто сътрудничество между трите държави, които стоят пред едни и същи предизвикателства. Всяка една от нашите държави се сблъсква с едни и същи глобални проблеми - миргацията, организираната престъпност, тероризма. Тези глобални предизвикателства не можем да решим без да си сътрудничим и в конкретен план без активно да обменяме информация", посочи Бъчварова.

Според нея сега трябва да се мисли за бъдещето, като се загърбят предишните различия.

"Всяка една от нашите държави се сблъсква в момента и със засиления миграционен натиск. Ние приехме за наша мисия и основна задача да поставяме пред европейските ни партньори тази тема и да търсим най-добрите решения за нашия регион, защото тази част от общата европейска граница е изключително важна, чувствителна към възможен натиск и с оглед на развитието на процесите в останалата част на южните граници на ЕС можем да срещнем различни трудности", посочи българският вицепремиер.

По думите ѝ днешното споразумение означава началото на един процес, в който тестово ще се подготвя съвместната работа на държавите, ще се проверят възможните модели на сътрудничество, ще се опитат да се сработят екипите. "В този подготвителен период очакваме да се получи ратификация и от Гърция, и от Турция. Такива споразумения те трябва да ратифицират в парламентите. Започнахме процеса, който се надяваме да приключи бързо и много скоро да имаме резултати", каза Бъчварова.

Гръцкият зам.-министър Йоанис Панусис също посочи, че преживяваме общи опасности, които ни обединяват и общите ни усилия, планове, са тези, които ще засилят нашата съпротива. От цифрите, които вътрешният министър на Турция Себахатин Йозтюрк изнесе стана ясно, че Турция към настоящия момент е приютила 2 млн. нелегални имигранти, като 1,7 млн. са сирийски бежанци, 5,5 млрд. долара е изхарчила страната до днес.

Споразумението бе подписано в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com