Спор за родното място на Ботев

45641
Спор за родното място на Ботев

Днес отбелязваме 166 години от рождението на Христо Ботев. Жителите на едно малко врачанско село претендират, че не Калофер, а село Осен е родното място на големия поет и революционер, предаде бтв.

„Гордейте се вий, хора от Осен, защото Ботев тука е роден, в село Осен, близо до Враца, край хайдушкия балкан”, казва Цеко Янев, автор на химн за Ботев.

Смолян тържествено ще отбележи рождението на Христо Ботев

Тържество по повод раждането на Христо Ботев ще се състои в Смолян, съобщи местният сайт Smolyan news. Припомняме ви, че на 6-ти ...

На днешния ден жителите на селото не пропускат да поднесат венци пред паметника на Ботев на площада. Легенда разказва, че в Осен учителствал известният възрожденски даскал Ботьо Петков и тук се родил първият му син Христо. Поради липса на църква, той бил кръстен в храма в съседното село Девене. Но после, точно тази страница от регистъра била откъсната и единственото доказателство останало в публицистиката на Ботев.

„В „Примери от турското правосъдие" сам пише - моето родно село Осен, до Враца, срещнах попа и питам, как е, бе, попе, кво стана с кравите”, цитира Янев.

И още едно доказателство привеждат гордите осенци в подкрепа на тезата, че Ботев е техен - в творбите му доминирал северозападният говор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com