Спелеолози ще посрещнат Новата година в „Ягодинската пещера”

20950
Спелеолози ще посрещнат Новата година в „Ягодинската пещера”

12 спелеолози и любители-пещерняци ще посрещнат за пореден път новата година в „Ягодинската пещера”. Това каза за Радио „Фокус”-Смолян спелеологът и уредник на пещерното образувание Сергей Генчев.

Традицията е наследена от покойния вече основоположник на пещерното дело в Родопите Димитър Райчев. Преди години те са прекарвали часове наред в пещерата в новогодишната нощ, като тогава са приемали и младите пещерняци. По думите на Генчев, вече няма желаещи млади спелеолози, но традицията остава. Всички се събират около 23.30 ч. в пещерата, с богата трапеза и чаша шампанско посрещат Новата година и след полунощ отиват на празника в близкото село Ягодина.

Българин проникна в най-дълбоката пещера

  Пещернякът Теодор Кисимов от Русе постави рекорд, прониквайки до най-дълбоката подземна точка достигана от българин досега. Спе...

Там край голям огън всички жители и гости на селото посрещат новата година, като има и томбола с големи награди, каза Генчев. В първия ден на 2014 г., „Ягодинската пещера” ще отвори за посетители в 11.00 часа, а първите гости ще бъдат посрещнати с шампанско, баница с късмети и лакомства за децата. През последните пет години винаги в първия ден на година, първите посетители са жена и дете от Варна и най-вероятно и тази година те ще спазят традицията, каза още Сергей Генчев.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com