Соня Найденова: Работата на ВСС губи своята легитимност

7899
Соня Найденова: Работата на ВСС губи своята легитимност
Снимка: БГНЕС

От доста време работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), по една или друга причина, губи своята легитимност. Това каза пред БНР представляващият член на ВСС Соня Найденова.

"Това, което отличи неуспешният избор в четвъртък от други неуспешни избори, беше, че не можахме да дадем обяснения защо кандидатът, който беше единствен, който беше похвален от изказвания на немалко членове на ВСС, на практика не получи необходимата подкрепа", каза тя по повод проваления избор във ВСС за избирането на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд.

Всички хвалиха Куцкова, но не я избраха за председател на САС

Нели Куцкова не събра необходимия брой гласове и не беше избрана за председател на Софийския апелативен съд, предаде БГНЕС. Членовете...

В четвъртък само девет от членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха за избора на Куцкова. Тя трябваше да получи 13 гласа в своя подкрепа. В случай, че беше избрана, тя щеше да отговаря за най-натоварения и важен апелативен съд в България, както и за 8 административни области.

Според Найденова доброто управление изисква от ВСС винаги да дава ясен отговор защо взема дадено решение. По думите й се губи доверието на професионалната общност и в очите на обществото. "Всъщност това стои в основата на всички приказки за съдебна реформа. Съдебната реформа, аз лично за себе си, я приемам като реформа, която трябва да доведе до следния резултат – да се избират хора поради техните качества, а не поради това дали принадлежат към една или към друга група", коментира тя.

Според Найденова, проблемът с това, че не се оценяват личностните качества, а се поставят разделителни линии от типа „кой е от нашите“ и „кой не е от нашите“ е от основните проблеми в обществото ни. "Докато не преодолеем модела „Свой и чужд“, няма да се справим с тази задача, която стои пред нас", смята членът на ВСС.

Найденова отново се обяви за явно гласуване във ВСС като изтъкна, че никой, който се е занимавал с правораздаване не се срамува името му да стои до взетото от него решение.

Съюзът на съдиите настоява за разделянето на ВСС на 2 камари

Разделянето на Висшият съдебен съвет (ВСС) на две камари е основното, за което настоява Съюзът на съдиите в България /ССБ/. Това каза п...

По-рано днес Нели Куцкова коментира пред bTV, че също е защитник на явното гласуване във ВСС.

"Струва ми се, че този дуализъм – и тайно да бъде гласуването, а пък към него да вървят и мотиви защо резултатът е положителен или не е крие едно противоречие, което може би ни поставя в такива ситуации като тази в четвъртък. Казвала съм го неведнъж, тайното гласуване не помага на ВСС като орган, който трябва да взема решения", каза и Найденова.

Юристът припомни, че в предишния състав на ВСС двама негови членове са подали оставка, но органът е продължил да функционира. В този смисъл и сега оставките на двама или трима негови членове не биха променили нещо, коментира Найденова, която смята да остане в Съвета.

"Разбира се, ако в някакъв момент се събере някаква по-внушителна група от членове на ВСС, която да надвишава повече от половината му членове и постави този въпрос, бих се присъединила към едно такова решение", посочи Соня Найденова. "Дори ако цялата съдийска квота напусне ВСС, по закон органът трябва да продължи работа, а съдиите - да излъчат следваще свои представители", изтъкна тя.

Съдия Куцкова: Цветанов е политикът с най-грубо и примитивно отношение към съда

Цветан Цветанов е политикът с най-грубо и примитивно отношение към съдебната система и сега горчиво съжалява. Това заяви в студиото на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...