Софийският зоопарк се видя в чудо, натресоха му 600 костенурки

25586
Софийският зоопарк се видя в чудо, натресоха му 600 костенурки
Снимка: БГНЕС

600 костенурки, които са конфискувани на митниците във вторник, скоро вероятно ще заживеят в столичната зоологическа градина. Животните са от типа червенобузи костенурки и са нелегален внос от Сингапур, съобщи директора на зоопарка д-р Манол Нейков, цитиран от "Фокус". 

„Те са забранени за внос в ЕС, не се пускат в околната среда, тъй като са вреден вид и унищожават яйцата на водоплаващите птици, унищожават нашите костенурки, които са кротки и затова в целия ЕС са забранени за внос преди около 10-тина години, въпреки това контрабандни канали съществуват, опитват се да ги внасят и сега тези 600 костенурки сме ги настанили в сектор АТИВ”, обясни д-р Нейков.

Животните във варненския зоопарк получиха Хелоуин пиршество

Обитателите на зоологическата градина във Варна ще получат днес специалн Хелоуин меню. Директорът на атракциона Иванка Стоянова обясни,...

По думите му зоопаркът е обявен за спасителен център със заповед на МОСВ през 2002 година, но спасителен център е едно – да спасяваш видове, които са на територията на България, а при такъв масов внос и конфискуване от цялата страна на различни видове животни зоопаркът се превръща във ферма за отглеждане.

„Има разлика между спасителен център и ферма. Фермите са еднотипни – дали за костенурки, дали за крокодили, там се създават условия за гледането на този вид животно. Ние не сме ферма все пак, ние сме зоопарк”, категоричен е д-р Нейков и обясни, че и преди е имало случаи на докарвани хиляди змиорки и папагали.

„Зоопаркът няма инфраструктурата за това нещо, абсурдно е. Докато се води разследване, този който ги е внесъл вероятно ще получи дребно административно наказание и сега ние ще съсредоточим усилията на зоопарка да гледаме стотици костенурки. А ако утре дойдат хиляди какво ще ги правим?”, попита директорът на Столичния зоопарк.

Д-р Нейков разказа как през годините граждани са пускали стотици костенурки в езерата. „При нас имаме между 500 и 1000 по груби сметки”, каза той и обясни, че този вид костенурки ядат яйцата на водоплаващите птици и убиват малките патета.
„Проблемът може да бъде решен, ако се задействат „Митниците” и да се върнат обратно в Сингапур, но се съмнявам”, заяви д-р Нейков.

Плевен събира дарения за зоопарка в града

В Плевен започва дарителска кампания за животните в местната зоологическа градина. Това съобщиха от общината. Съпричастните с идеята м...

„Всички се оправдават, че било веществено доказателство. Какво веществено доказателство като са забранени за Европа? Дори и със самото нареждане да дойдат тук и да ги вземем в зоопарка, те не трябва да влизат въобще в Европа. Те може да се счита вече, че са влезли – това, че ще ги отглеждаме, а няма какво да ги правим в бъдеще. Нито ще бъдат върнати на този, който ги е поръчал от Сингапур, нито могат да бъдат пуснати в околната среда – нищо. Как ще ги гледаме стотици костенурки години наред. За какво са ни? Езерото е пълно с тях, от такива, който ги пускат”, допълни още той. „Митниците” трябва да ги върнат веднага или МОСВ да отдаде някакво друго разпореждане”, категоричен е директорът на зоопарка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com