София ще приеме самолет от държава, в която се разпространява ебола

32100
София ще приеме самолет от държава, в която се разпространява ебола
Снимка: Getty Images/Guliver

София ще приеме самолет от Нигерия, въпреки че Малта и Финландия са му отказали достъп заради случаите на ебола в африканската държава. Това съобщава в днешния си брой вестник "Сега".

Машината с нигерийски екипаж се очаква да кацне за ремонт до края на седмицата и това създава напрежение сред екпите на "Луфтханза техник - София". Министерствата на транспорта и на здравеопазването са дали "зелена светлина" с аргумента, че няма риск от зараза със смъртоносния вирус, от който в Африка починаха вече 1350 души за 8 месеца. По информация на МЗ в Нигерия са регистрирани само 10 случая. В началото на август организацията "Лекари без граници" предупреди, че заразата може бързо да стигне до Европа.

От министерството на транспорта увериха, че и при излитането от африканската държава, и при кацането у нас пилотите ще минат през всички видове контрол на летищата, включително и през термокамери, които засичат хората с висока температура.

Няма абсолютно никакъв риск от самолета, заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му вирусът не може да се предаде при ремонта, а най-вече чрез кръв, слюнка и пот. Нужен е и директен контакт с болни. От здравното министерство обясниха, че основен източник на заразата е само болен с разгърната клинична картина чрез различните телесни течности. Други начини на предаване - обикновен контакт, въздушно-капков път, чрез насекоми - не са регистрирани.

"Да, очакваме самолет от Нигерия", потвърди пред пред "Сега" Цвета Миланова, ръководител "Човешки ресурси" в "Луфтханза техник - София". Тя успокои, че здравното министерство е уведомено. "Отговорът е, че няма забрани за полети и пасажери от Нигерия. Увериха ни, че не е необходимо да взимаме извънредни мерки. Но заради сигурността и спокойствието на нашите служители ще обработим самолета с химикали старателно", обясни още Миланова. От МЗ обяснили, че сапунената вода и познатите дезинфектанти работят срещу вируса.

Авиокомпаниите започнаха да променят полетите си до рисковите държави. В Air France върви подписка, в която искат прекратяване на полетите на компанията им до държавите, в които има епидемия. Emirates Airline е анулирала столицата на Гвинея. British Airways спря всички полети до Сиера Леоне и Либерия до 31 август.

Епидемията от ебола взима все по-големи размери. Починалите са над 1300 души, заразените - с около 1000 повече. Най-засегнатите страни са Либерия, Сиера Леоне, Гвинея и Нигерия. Положението е особено тежко в Либерия, където въведоха полицейски час заради болестта.

Южна Африка забранява влизането в страната на хора от държави с ебола

Южноафриканските власти забраниха в ЮАР да влизат хора, идващи от държави, в които се разпространява вируса ебола. Изключение ще се пра...

На снимката: Медицински служители, които се грижат за хора с ебола, казват молитва преди работа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com