София ще има паметник на цар Самуил

56543
София ще има паметник на цар Самуил

Необяснимото и неудобно положение в София да няма паметник на български владетел (освен бюста на Борис III, поставен наскоро в началото на Борисовата градина) е на път да се промени в най-скоро време.

„В центъра на града ще бъде издигнат скулптурен монумент на цар Самуил Български (907-1014). Изграждането му ще бъде финансирано от мен", обяви д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет", на пресконференция за обявяването на резултатите от конкурса.

Гърция не ни отговаря за плащеницата на Самуил

Гръцката страна все още не е отговорила на нотата на българското външно министерство с молба да ни предоставят златотъкана плащаница ...

След разглеждането на 21 проектни предложения журито определи за победител екип, ръководен от Александър Хайтов, и му възложи изпълнението на паметника. Той ще е с височина около 6 метра и се очаква да се открие тази есен в градинката на черквата „Св. Георги" (бул. „Патриарх Евтимий" и „Княз Борис I").

Зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов разказа, че паметникът на Самуил е само първият от няколкото бъдещи монумента на средновековни владетели.

През 2015 г., когато се навършват 1150 години от покръстването, предстои да се издигне монумент на княз Борис I. Най-вероятно той ще бъде разположен в близост до сградата на Светия синод, а патриархът вече е изразил съгласието си с идеята. След това щял да дойде ред и на основателя на българската държава хан Аспарух. Предложението за ознаменуване на 1000-годишнината от кончината на величавия владетел от Първата българска държава (6 октомври 2014) идва от инициативен комитет с председател д-р Врабевски с подкрепата на общественици, представители на академичните среди и национални институции, пише в."Преса".

 

Вигенин: Македонският филм за Самуил няма да помогне за добросъседството

Проектът, за който се пише в българските медии, е художествено произведение и би следвало да се отнасяме към него като такова. Доколкот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com