Снежни топки за Делян Добрев заради високите цени на тока

23964

Първа "жертва" на протестите срещу ЧЕЗ - енергийният министър Делян Добрев отнесе няколко снежни топки от протестиращите пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Над 500 души протестират пред сградата на министерството в центъра на София заради високите сметки за електро и топлоенергия. Протестиращите дадоха 10-минутен срок на министъра да слезе при тях. След като той изпълни това тяхно искане към него полетяха снежни топки и няколко от тях стигнаха до целта.

Сметната палата се заема с цената на парното, тока, водата и природния газ

Нескончаемите скандали и протести срещу високите сметки за комунални услуги - вода, ток, парно и природен газ, накараха парламентарната...

Министърът се опита да разговаря с протестиращите, но скандиранията „Оставка” и продължаващата атака от снежни топки накараха Добрев да се прибере отново в сградата на енергийното министерство. Протестиращите продължават да скандират „Мафия” и да не дават възможност на министъра да слезе отново при тях, предаде Агенция "Фокус" .Служителите на реда, пазещи министъра, бързо го издърпаха под шапката на входа на министерството, което обаче не предложи много защита. След като понесе баража от снежни топки, министърът се оттегли в МИЕТ заедно с няколко от протестиращите, с които да обсъдят въпроса за сметките на тока и парното.

Преди Добрев да слезе, бяха изгорени много фактури, както и макет на МИЕТ. В момента обстановката около сградата на МИЕТ е спокойна.

Напомпва ли изкуствено ЧЕЗ сметките за ток?

При по-ниско напрежение електромерите отчитат по-високо потребление и ЧЕЗ се възползва от това, за да „надписва” сметки. То...

Междувременно в Пловдив протестиращи подпалиха автомобили на EVN точно пред офиса на компанията. От дружеството остро осъдиха инцидента, а записите от охранителните камери са предадени на полицията.

Исканията към енергийния сектор са национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; търсене на отговорност на подписалите ги лица; Електроенергията, произведена от "АЕЦ Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите; уредите да отчитат в МВт/ч; реално отчитане на изразходваната топлоенергия. Гражданите на София са солидарни с хората от Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев и Сандански, които излизат за пореден път на протест срещу ЧЕЗ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com