Смолян и френският град Кастелнюдари се побратимяват

9566
Снимки:

Зам.-кметът Марин Захариев беше част от българска делегация, която посети райони в Южна Франция по покана на френската фондация „Обединена Европа“, съобщи smolyannews.

При посещението той се запозна с местни земеделски производители, кооперации, винопроизводители, организацията на работа в местния земеделски лицей, съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Посети музикално училище, социални институции, запозна се и с цялостната организация на сдружаване и работен процес при местния бизнес, който може да бъде приложен успешно в България.

Празник на чевермето ще се организира за първи път в Златоград

Всички хора от града, както и туристите ще се почувстват като специални гости на задаващия се на 3 май гурме празник в красивия Златогр...

Френските домакини от „Обединена Европа“, както и представители на организация от Германия, които посещават България от повече от 15 години, поеха ангажимент за нови кампании и помощ за децата от Дома за деца лишени от родителска грижа в Широка лъка.

Беше планирана визита на френските и немските представители през октомври в Смолян и региона. На място във Франция Захариев финализира няколко седмична работа за съвместно кандидатстване с френската и немската страна по новата програма Еразъм плюс . След последната работна среща, по нея, бяха подписани партньорски споразумения и се очаква до месец съвместния проект да бъде входиран за финансиране във Франция, уточни зам.-кметът.

Всички страни са изразили надежда за одобрение на съвместния проект. Френските домакини изразиха задоволство от коректната, професионална и открита работа със Смолян, Момчиловци, Широка лъка и целия регион и заявиха готовност за помощ в областта на проекти, земеделие и инвестиции, образование и социални дейности.

По време на визатата си в Южна Франция Захариев направи и среща с кмета на град Кастелнюдари Патрик Мугард, на която се зароди идея за побратимяване със Смолян. След официалния прием даден в чест на българската делегация стана ясно, че френската община е основен производител на традиционното ястие „касуле“, чиято основна съставка е зрелия боб, както и че земеделието е един от основните отрасли в Кастелнюдари. Беше повдигната и темата за фолклорната музика, като в ежегодния фестивал във френския град са участвали български състави и впечатленията у френските домакини за българския фолклор са прекрасни. Захариев запозна домакините с традиционното производство на смилянски боб и наличието на музей на фасула в село Смилян, с вековните фолклорни традиции, прекрасна природа, бит, култура и възможностите за туризъм, което изненада приятно домакините от Кастелнюдари. Предстои да бъде разменена официална кореспонденция и да бъдат предприети стъпки за бъдещо побратимяване на Смолян и Кастелнюдари.

Колекционерски камбани ще бъдат изложени в Смолян

Европейски информационен център “Европа Директно” Смолян и Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ ще бъда...

В делегацията бяха включени директорите на НУФИ Широка лъка Стоянка Тенова, на Дома за деца лишени от родителски грижи „Катя Ванчева“ Станислав Шиков, на Българо- германския център Ралица Минчева. В делегацията участваха още шефката на дирекция „Програми, проекти и международно сътрудничество” в община Смолян Евтима Петкова, хотелиери от село Момчиловци, както и представители на неправителствения сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com