Сметната палата откри редица нарушения в Агенцията за борба с градушките‏

7020
Сметната палата откри редица нарушения в Агенцията за борба с градушките‏
Снимка: БГНЕС

Сметната палата извърши одит за съответствие при финансовото управление на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2013 г., съобщава БГНЕС.

Разходите за заплати и възнаграждения по трудови и служебни правоотношения в агенцията са в рамките на утвърдените бюджетни средства.

Парламентът едва успя да започне темата за вота на недоверие, ясна е новата Сметна палата

Вотът на недоверие дълго време не можа да се превърне в тема от дневния ред на Народното събрание. Вместо това продължиха карамолите от...

Установени са несъответствия с изискванията на правната рамка в съществени аспекти от дейността. Не са изпълнени изискванията на ПМС № 67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности относно спазване на утвърдената с УП на агенцията обща численост на служителите. За част от назначените служители са въведени длъжностни наименования, каквито не са предвидени в Класификатора на длъжностите в администрацията. Предварителният контрол за законосъобразност на разходите за заплати в агенцията не е осъществяван непрекъснато и последователно през одитирания период.

Не е разработено общо допълнително разписание на длъжностите по ПМС № 66 от 1996 г., каквито са изискванията на постановлението, а са изготвени отделни длъжностни разписания за централното управление и за регионалните дирекции.

Не са актуализирани вътрешните правила за обществени поръчки и няма въведени контролни механизми, които да гарантират своевременното планиране на обществени поръчки, организиране и провеждане на процедури по ЗОП, както и законосъобразния избор на ред за възлагане на обществени поръчки. Извършвани са разходи за доставка на гориво за автомобилите и за компютърна техника без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, въпреки наличието на основания за това.

В преобладаваща част от договорите не са определени лица, които да контролират изпълнението им, с което са нарушени вътрешните правила за обществените поръчки. В част от договорите не са включени клаузи за отговорност при забава или неизпълнение на задълженията от страна на изпълнителите, с което не са защитени финансовите интереси на възложителя. Сключвани са договори и са извършвани плащания по тях без предварителен контрол за законосъобразност. При поемане на задълженията не във всички случаи е прилагана системата за двоен подпис.

Нямало нарушения при ремонта на Сметната палата

При ремонта на сградата на Сметната палата не са установени нарушения. Това заявява председателят на Сметната палата проф. Валери Дими...

За всички 256 имота, предоставени за управление на агенцията са издадени актове за държавна собственост. Застроените имоти не са застраховани, с което са нарушени изискванията на Закона за държавната собственост. Не са предприети действия и мерки за: подновяване на договор и решение с изтекъл срок за два имота; получаване на документ, с който да се определят границите на два от предоставените имота; изясняване статута на един поземлен имот; установяване на стойността на един поземлен имот и вписването му в баланса на агенцията, както и за вписване на 27 акта в Агенцията по вписванията. Няма вътрешни правила, с които да се регламентират редът, организацията и контролът за управлението на имотите, отговорностите на длъжностните лица, взаимодействието между структурните звена.

Нарушена е Наредба № 3 от 1989 г. за нормиране разхода на горива и смазочни материали за автомобилите и мотоциклетите за определянето на разходните норми на автомобилите, ползвани от регионалните дирекции. Действията по управление и разпореждане с транспортни средства не са регламентирани с писмени вътрешни правила. Не е определен ред, по който да се извършва отчитането на изразходваното гориво.

В резултат на извършения одит са отправени препоръки до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" и до министъра на земеделието и храните за подобряване на управлението на бюджетните средства и имуществото на агенцията.

Изпълнителна агенция "Борба с градушките" е юридическо лице със седалище София, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните. Агенцията осъществява противоградова защита и въздействия върху други неблагоприятни атмосферни явления; изкуственото увеличаване и преразпределяне на валежите; радиолокационно измерване на валежите; подпомага радиолокационно метеорологичното осигуряване на заинтересуваните ведомства в България съгласно сключени договори.

Сметната палата: Няма нарушения в одитния доклад за МВР

Сметната палата отхвърля като неоснователни обвиненията, отправени от председателя на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com