Служителите на затворите излизат на протест

10869
Служителите на затворите излизат на протест
Снимка: Getty Images/Guliver

Служителите в затворите се събират днес по обед на национален протест пред сградата на Министерството на правосъдието. Повече от месец те протестираха символично с искане да бъде върнат 24-часовият им работен режим.

Въпреки срещите между Синдиката и новия екип на правосъдното министерство до споразумение не се стигна. Преговорите продължават, каза в навечерието на протеста директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков пред БНР.

Проблемите са фундаментални за цялата система. Огромна част от техните искания са справедливи. Това са проблемите на цялата ни система, на всички служители, които не би трябвало да се делят само на синдикалисти и тези, които упражняват трудово правоотношение. Ние не сме ги уговаряли да протестират или да не протестират. Това е тяхно право, живеем в демократична държава, те са служители, техните права се регламентират от законите. По-важното за нас като ръководство е, че има диалог и мисля, че това е нормалното състояние. Ако този диалог излезе или действията на дадени служители или организации излизат извън рамките на закона, си има съответният ред, каза Желязков.

Представителят на Синдиката на служителите в затворите Цветан Михайлов заяви, че 500 души ще се съберат пред министерството днес и вече организират следващ протест. "За нас повече отстъпване назад повече няма накъде. Възможно е да се случи в рамките на това правителство, възможно е и след парламентарните избори, но при всички случаи в рамките на месец – месец и половина, за да не се отлага във времето и да се размиват нещата", добави Михайлов.

Според заместник-правосъдния министър Марин Вачевски исканията на надзирателите ще се приемат в 8 затвора, където служителите са най-малко. Проблемът е в бавната процедура, с която се набират нови надзиратели. "Постоянно текат конкурси, но те са във времето доста тромави, понеже са с 4 етапа. Има много желаещи да постъпят на държавна служба. Правим всичко възможно да ускорим процеса на приключване на конкурсите", уточни Вачевски.

Очаква се към протеста на Синдиката на служителите в затворите да се присъединят членове на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com