Служителите на КТБ искат разследване на квесторите

10898
Служителите на КТБ искат разследване на квесторите
Снимка: БГНЕС

Служителите на Корпоративна търговска банка официално поискаха от Временната анкетна комисия за КТБ да провери дали досегашните квестори на банката Станислав Лютов и Елена Костадинчева са били достатъчно квалифицирани, за да изпълняват тази работа. За целта синдикатът на работещите в КТБ счита, че трябва да се направи проверка според Закона за кредитните институции.

Искането на служителите е внесено във Временната анкетна комисия, като писмото е изпратено и до медиите.

"Бромак" поиска председателя на ВАС да не се занимава с КТБ

Адвокатите на основния акционер в Корпоративна търговска банка - фирма "Бромак" на Цветан Василев, са поискали председателят на Върхо...

В писмото се дава "един пример за некомпетентността на квесторите", при който след отнемането на лиценза на КТБ те не са открили специални сметки за всеки кредитополучател, по които да се осчетоводяват вноските по кредитите. Така погасяването им е продължило по действащия преди това ред - с прихващане на дължимите суми от разплащателните сметки на клиентите. Крайният резултат от това е, че изрядни длъжници са превърнати в неизрядни. Грешката е била поправена едва два месеца по-късно.

Освен това служителите не са съгласни, че е спазен законът при масовите съкращения в КТБ, след като банката беше поставена под специален надзор. Има и обвинения, че квесторите са правели назначения на познати като помощници, със заплата от до 10 хил. лева месечно. Отделно служителите твърдят, че са оказвали съдействие на отговорните лица и не било вярно това, което Лютов и Костандинчева казали пред анкетната комисия - че никой не им е помагал. Служителите са особено впечатлени от "наглостта и безочието" на квестора Лютов, който делял хората на "наши" и други и казвал, че служителите на КТБ получавали заплати, без да са ги заслужили. Според синдиката незаслужили парите си са тъкмо квесторите и назначените от тях.

Припомняме, че вчера (25 март) Софийският градски съд официално назначи временни синдици на мястото на Лютов и Костадинчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com