Служители на затворите излизат на протест

14384
Служители на затворите излизат на протест
Снимка: БГНЕС

След като миналата седмица не бе постигнато споразумение за основните искания на Синдиката на служителите в затворите в България и след проведена среща на 26 август, която е трета такава в рамките на последния месец, служителите на затворите излизат в понеделник на протест.

Проведените разговори с участието на заместник-министъра на правосъдието Марин Вачевски и главния директор на ГД "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков могат да бъдат определени като доброжелателна партньорска среща. Все още обаче, не са налице предпоставки за финализиране на преговорите и постигане на конкретни договорки, твърдят от синдиката.

Предложенията на министерството по отношение на исканата от синдиката промяна на режима на работа могат да бъдат окачествени като неясни и неаргументирани.

В същото време искането за отмяна на заповедта, с която се прекрати възможността надзирателите да работят на 24-ри часови смени, среща категоричен отказ, без да се представят аргументи в посока на ефективността на предприетата мярка, която имаше за основна цел насищането с повече охранителен състав на местата за лишаване от свобода.

Синдикатът не получава вече близо месец и исканата информация за финансовото състояние на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", както и отговор на въпроса - кой персонално от ръководството ще гарантира сигурността, живота и здравето на служителите си, както и спазването на законните им права.

По време на разговорите двете страни сближиха позициите си във връзка с финансовите искания на синдиката, като отново обаче по начина на представяне се възприемат като голословни обещания, без ясни гаранции.

От Синдиката на служителите в затворите ще излязат пред Министерството на правосъдието от 12 до 14 часа на протест.

На свое спешно заседание от 26 август УС на Синдиката на служителите в затворите в България е решил, че при отказ да бъдат изпълнени исканията им в основната им част, с оглед на взети по-рано решения, ще продължи с протестните действия, пред сградата на Министерски съвет.

Заловиха избягалия затворник от Самораново

Николай Сашков - затворникът, който пре два дни избяга от затворническо общежитие край Самораново, е бил заловен снощи. Той е бил в дом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com