След Лувъра излагат Севт III и в Америка

13197
След Лувъра излагат Севт III и в Америка

Впечатляващата ни изложба "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България", която бе открита на 14 април т.г. при изключителен интерес в Лувъра в Париж, ще гостува само още няколко дни в най-прочутия музей – тя се закрива на 20 юли 2015 г., съобщиха от МК.

Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН - истински шедьовър и чудо на античното изкуство /според вестник "Фигаро"/, която бе и основен акцент в експозицията ни в Лувъра, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин, като интересен разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи, само след две седмици вече ще може да бъде видяна и оценена и от американската публика. Причината е, че бронзовата глава на владетеля Севт III, открита от българския археолог Георги Китов (1943-2008), е включена сред експонатите на откриващата се в американския музей "Пол Гети" в Лос Анджелис на 28 юли 2015 г. изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят".

Безценният ни артефакт ще бъде изложен в престижния американски музей до 1 ноември 2015 г., като в експозицията ще бъдат представени общо 50 великолепни бронзови статуи от античността. Организатори на тази наистина забележителна изложба са музеят "Пол Гети", Фондация "Palazzo Strozzi" – Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Тя се реализира и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ.

Междувременно изложбата ни "Епопея на тракийските царе", включваща 1629 експоната от фондовете на 17 български музея, и през последните си дни и часове в Лувъра продължава да се радва на невероятно голям интерес. Статистиците припомнят, че средно на месец от 700 до 750 хиляди посетители от цял свят влизат в залите на най-прочутия и най-посещаван музей. Желание и готовност да приемат скоро изложба с тракийските ни съкровища и с най-новите находки на българските археолози изявиха през последните месеци и от много европейски страни и световни музеи, сред тях е и Британският музей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com