Синдикатите: Учителите в ромските училища са по-зле и от лекарите

43135
Синдикатите: Учителите в ромските училища са по-зле и от лекарите
Снимка: Getty Images/Guliver

Синдикат „Образование" е безкрайно обезпокоен от състоянието, бездействието и липсата на ефективност на образователната система в училищата с изцяло ромски ученици и училища с присъствие на роми. Положението на учители и директори в „ромските" училища е по-тежко от това на лекарите в "Бърза помощ", смятат от синдиката, предаде КРОСС.

В отворено писмо до медиите от синдикат "Образование" казват следното:

ВМРО: Защо циганите са с привилегии в градския транспорт?

Питане в Столичния общински съвет по въпроса с пътуващите гратис в градския транспорт цигани внася Димитър Антов. Общинският съветник н...

По изследване на синдиката в тези училища не действат образователните закони и правилници, а ред и правила, които макар и неизписани на хартия, са създали една порочна практика на привидно спокойствие и успеваемост на тези деца и ученици. Много от държавните образователни изисквания са далече от псевдоучилищната реалност в тези училища, които са забравени от държава и институции.

Учителите, които работят в тези училища, са подложени на ежедневен стрес и набези от ромски родители и техните общности. Немалка част от тези ученици не са преминали през подготвителни групи, не са се социализирали, а порочната система принуждава учителите да ги „прекарват" до завършване на основно им образование с цената на безброй компромиси и натиск от общини и МОН.

В тази трудна битка за образование и възпитание на ромските ученици учители и директори са сами, защото общообразователния минимум по учебни предмети в различните класове са много над възможностите на тези ученици, поради неравния праг в началото на образованието и липсата на партниране от страна на много от семействата.

Безспорно шанса на тези ученици е да бъдат в училище, но цената се заплаща от учители и директори, които пренастройват учебни планове и програми към скорост, съответстваща на тези ученици, а дисциплинарните мерки в ЗНП и отчитане на присъствие и отсъствия са неприложима хипотеза в тези училища.

Ромите в София масово не плащат за билет в градския транспорт

Автобус номер 56 – от квартал „Западен парк” през „Факултета” в София, е типичен пример на линия на градс...

Общинските и държавни власти отдавна са доказали, че няма да прилагат писаните правила към тези ученици, притиснати от страха на наказателния политически вот на ромските родители.

Този мултиплицирал се проблем е едно от най-големите предизвикателства на образователната реформа и неговото отлагане или политизиране ще доведе до непреодолима за образователната система ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com