"Син език" върлува из Сливенско

13124
"Син език" върлува из Сливенско
Снимка: БГНЕС

Животните в три населени места в Сливенска област са масово болни от "син език". Това съобщи д-р Пламен Пенчев, директор на Агенцията по безопасност на храните в Сливен, предаде "Фокус".

Доказаните огнища са в община Котел, в селата Ичера, Ябланово и Мокрен. В Стрелци и други населени места има клинично доказани случаи. Очакват се серологичните и вирусологичните изследвания. Когато случаите бъдат доказани ще се издаде и заповед за унищожаване на животните. Всички стопани са инструктирани с какви средства да действат за пръскане и лечение на животните.

Животновъдите настояват за спешни мерки срещу "син език"

В Пловдив днес се събраха на неформална среща животновъди от цялата страна, за да обсъдят ситуацията с болестта "син език", която нас...

Могат да се вземат превантивни мерки, когато се забележат отклонения в поведението и здравния статус на животните. Обикновено се третира с тетрациклин, укрепващи препарати, аналгин и витамини, по този начин се предотвратяват други инфекции. Извънредното заседание на Областната епизиотична комисия се проведе заради нарастването на огнищата от заболяването. Над 600 проби са изпратени и се очакват резултатите от тях. Засега са потвърдени само огнища в три населени места, добави д-р Пенчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com