Силни валежи се чакат в няколко области утре, 19 ноември

14376
Силни валежи се чакат в няколко области утре, 19 ноември
Снимка: Gettyimages

Оранжев код е обявен за 19 ноември в 7 области на Източна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ пред БГНЕС.

Кодът е в сила за областите Силистренска, Русенска, Шуменска, Търговищка, Сливенска, Ямболска и Бургаска, като в последните две области ще има и гръмотевични бури. В областите с оранжев код ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 30-50 л/кв.м, валежите ще продължат и през деня на 20 ноември.

Жълт код е обявен в 8 области за обилни валежи от дъжд. Кодът е в сила за областите Русенска, Великотърновска, Габровска, Добричка, Варненска, Старозагорска, Хасковска и Кърджалийска. В Хасковска област през деня на 19 ноември и преди полунощ ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 20-40 л/кв.м. В Кърджалийска област през деня на 19 ноември и преди полунощ също ще има интензивни валежи с гръмотевици. И там се очакват значителни валежи с количества 20-40 л/кв.м. Ще духа и силен южен вятър с пулсации до 22 м/сек.

За останалите области в Западна България обявеният код е зелен.

През страната ще премине атмосферен фронт. На много места в Западна България ще завали и постепенно валежите ще обхванат и останалата част от страната. Най-късно ще завали в Източна България, но през нощта срещу четвъртък валежите там ще са значителни. По-значителни количества се очакват и на места в Централна и Южна България. През по-голямата част от деня ще духа слаб, в източните райони - умерен вятър от юг-югозапад и температурите там ще останат най-високи. След пладне вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще прониква студен въздух. Минималните температури ще са между са между 6° и 11°. Максималните ще са в широк интервал от 9° – 10° в северозападните райони до 17° – 18° в югоизточните райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com