Силен вятър в първия есенен ден

36501
Силен вятър в първия есенен ден
Снимка: Thinkstock

Жълт код за силен вятър е обявен за всички области в цялата страна за днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Средната скорост на вятъра, която се очаква е 13 – 18 м/сек.

Вятърът от запад-северозапад ще се усили, достигайки на места из Северна България до 15 м/сек. На много места ще превали. Температурите сутринта ще са 10°-15°, в София около 12°. Това съобщи за Агенция "Фокус" Орлин Лазаров, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). През деня нахлуването на студен въздух ще продължи.

Силна буря се вихри в столицата

Силен дъжд, придружен с гръмотевици, вали в столицата. Вятърът е бурен, пътните настилки са мокри и хлъзгави. Тази нощ през страната щ...

Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в най-южните райони до 20°. В Източна България ще превалява, като на места валежите ще са значителни. Превалявания ще има и в останалата част от страната, но по-късно през деня ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Вятърът през деня ще продължи да се усилва - в много райони ще бъде силен до бурен, с пориви до 25 м/с, на места и повече.

По Черноморието ще е предимно облачно, през по-голямата част от деня ще превалява, към края на деня ще спира. Вятърът от северозапад ще достига 15 -20 м/сек, на моменти и повече. Максимални температури: 18°-20°. Вълнението ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 21°-22°.

В планините настъпва рязка промяна на времето. Ще е предимно облачно, билата ще са по-често в мъгла. В планините от Западна България и в Стара планина над 1800 м.н.в ще превали и сняг. Вятърът по високите части ще е от северозапад достигайки 20-25 м/сек. /80-100 км/ч/, на моменти и повече. Температура на 1200 м.н.в около 9-10°, на 2000 м.н.в около 3°.

В сряда - 24 септември облачността навсякъде ще намалее и времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е все още умерен, в Дунавската равнина и източните райони до силен, до вечерта ще отслабне. Дневните температури ще са с градус-два по-високи. В четвъртък - 25 септември сутринта ще бъде доста хладно и предимно слънчево. През деня ще се затопли. След обяд от северозапад ще започне увеличение на облачността, отначало висока и средна. Привечер и през нощта срещу петък в северозападните райони ще превали. В петък - 26 септември със слаб до умерен северозападен вятър ще проникне по-студен въздух. Ще има значителна облачност, от запад на изток ще превали.

Облачна, но топла неделя

Неделята ще бъде мрачна, но по някое време от запад облачността временно ще се разкъса и намалее. Ще има превалявания, на повече места ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com