Сигналът за бедствието в Ораново е подаден над час и половина по-късно

24084
Сигналът за бедствието в Ораново е подаден над час и половина по-късно

Изваден е човек от затрупаната мина Ораново. Той е контактен, настанен е в МБАЛ – Благоевград. Името на пострадалия е Бойко Рулински, предаде Агенция „Фокус”.

Продължават спасителните дейности в рудника. По първоначална информация двама от затрупаните са загинали, към момента обаче няма извадени други хора. Имената на четиримата затрупани миньори са Асен Стойнев, Николай Михайлов, Христо Младенов и Иван Лазаров, съобщи Георги Костов, директор на ОДМВР Благоевград. Двама от тях са загинали.

Двама от затрупаните миньори са загинали, правят път към другите

Един от пострадалите миньори при срутване в рудник „Ораново” в Симитли преди минути е изваден жив, съобщи кметът на община ...

По неофициална информация е изваден един загинал, а освен човекът в болницата, има и още един спасен миньор, който е прегледан в спешна помощ, но се е отървал само с охлузни рани, пише БГНЕС. Според Агенция "Фокус" обаче става въпрос за спасен участник в спасителната операция, който е бил изваден, тъй като му е прилошало. Това е Бойко Рулински.

Пред рудника са се събрали роднини и приятели на работещите там. Никой от ръководството не е открит за коментар. Остава неясно и защо след като по първоначална информация инцидентът се е случил около 9:30 часа, сигналът е подаден около 11:00 часа, казват хора на мястото на трагедията.

Информацията за сигнала беше потвърдена и от кмета на Община Симитли Апостол Апостолов. Той каза, че инцидентът се е случил към 9:30 часа сутринта, но е съобщено едва в 11:12 часа. Сигналът е приет от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

В същия рудник е имало два трагични инцидента. При единия са загинали двама души, а при втория пострадалите са били спасени в „Пирогов”. В рудника работят около 300 души от региона. Загиналите са местни хора – от близките села.

Срутване в мина Ораново хвана няколко души в капан

При срутване в рудник Ораново са затрупани четирима миньори, предаде БГНЕС от Благоевград. Сигнал за инцидента е подаден в 11:30 часа....

Рудникът е разположен накрая на кв. „Ораново” от другата страна на реката. Районът в момента е отцепен, каза още Апостол Апостолов.  

Областният управител на Благоевград Муса Палев ще разпореди проверка за всичко, около състоянието на рудник "Ораново". Ще търсим виновника за инцидента в рудник „Ораново” докрай, каза Палев.  

Според първоначалните данни не е имало взрив в мината на газ-метан, а е станало срутване на минен хоризонт. То е станало на 1 километър навътре от входа на изходния тунел.

Ще разпоредя спешна проверка на всичко, което се е случило досега, какви проверки са правени от Инспекцията по труда и т.н. Ще предоставим, ако има нужда, допълнителни екипи. На място има представители на Областната дирекция, на пожарната, на полицията, и ще съдействаме с каквото е нужно. Разпоредил съм проверка - да се издири кой е концесионерът, от колко години е такъв, както и всичко около мината”, обясни Палев.

Миньори се готвят за стачка

Миньорите от "Марица Изток" се готвят за ефективна стачка след 15 юли. До тогава те дават ултиматум на министъра на икономиката и ене...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com