Ще затягат режима при издаване на визи за чужденци

14516
Ще затягат режима при издаване на визи за чужденци
Снимка: БГНЕС

Министерство на външните работи затяга режима при издаването на визи за краткосрочно и дългосрочно пребиваване на чужденци в България. Това става ясно от обявените за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за чужденците, предаде БГНЕС.

“Сега действащият закон е влязъл в сила през 1998 г., и от тогава е претърпял над 20 изменения и допълнения. С предлаганите промени се цели неговите разпоредби да бъдат съобразени с натрупания опит от практическото му прилагане след присъединяването на България към Европейския съюз”, посочват в мотивите към проекта от МВнР.

Препоръки на Външно министерство към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка с текущата ситуация в Република Гърция Министерството на външните работи прави следните препоръки на българските граждани, ...

Макар и да не е посочено, от конкретните текстове, които се предлагат става ясно, че сред мотивите за промяна на Закона за чужденците трябва да се разглежда и засиления миграционен натиск над страната.

Пример за това е изменението на ал. 5 на чл. 14 на Закона за чужденците, който регламентира издаването на виза за краткосрочно пребиваване. Служителите на консулските отдели на българските посолства ще преценяват срокът на валидност на краткосрочната виза, броят на разрешените влизания и продължителността на разрешеното пребиваване “въз основа на оценка на миграционния риск”.

На практика чрез промените в Закона за чужденците, държавата силно ще затрудни получаването на визи за дългосрочно пребиваване на чужденци, които се установяват у нас дългосрочно, на основание развиване на търговска дейност и не са от държава-член на ЕС.

С подобни визи у нас са предимно граждани от арабски държави, както и от Китай. Занапред лицата, кандидатстващи за визи за дългосрочно пребиваване на основание, че осъществяват търговска дейност в България ще трябва да доказват, че в резултат на тази дейност са открити минимум десет работни места, на пълен работен ден, както и че са били заплатени държавни вземания в размер на не по-малко от 250 000 лв.

Постоянният секретар на външно министерство е бил освободен

Постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров е освободен от поста. От министерствтото отрекоха мярката да ...

Въвежда се и условието, че изискването за заплатените държавни вземания да важи за всеки съдружник поотделно. “Сходни, по-строги изисквания се въвеждат и по отношение лицата, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване като представители на чуждестранни търговски дружества. По този начин се намалява възможността от злоупотреба с правата, които законът дава на чужденците, желаещи да се установят трайно в страната”, уточняват от МВнР.

На гражданите на държави-членки на ЕС занапред няма да им се налага да напускат страната, ако искат да кандидатстват за визи за дългосрочно пребиваване.

“Предложени са промени в сферата на обжалването на отказите за издаване на визи, като изрично е записано, че те могат да се обжалват пред съда само относно тяхната законосъобразност. Тази промяна се очаква да даде добавена стойност и в дейността по предотвратяване използването на територията на България като транзитен пункт за преминаване на лица, които имат намерение да участват или вече са участвали в терористични действия или групи”, мотивират се от външното ведомство.

“Като цяло се очаква предложените промени да доведат до улесняване практическото прилагане на всички посочени по-горе закони и изясняване на законово ниво на казуси, възникнали в практиката, но по които досега законите не са давали точен отговор”, посочват още от МВнР. Очакванията са промените в Закона за чужденците да бъдат приети до края на годината.

България губи близо 700 млн евро годишно заради турските визи

България губи близо 700 млн. евро на година заради турските визи. "През последната година в България са дошли 300 хиляди турски турис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com