Ще се търси заем от ЕИБ за завършване на големи пътни проекти

15992
Ще се търси заем от ЕИБ за завършване на големи пътни проекти
Снимка: БГНЕС

Оказва се, че нуждите от развитие на пътната инфраструктура са по-големи от средствата, с които разполагаме по ОП "Транспорт". Заради това ще искаме заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за строеж, а не само ремонти.

Пътната отсечка от Видин до София или по-точно от Видин до магистрала "Хемус" ще се изгради със заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това напомни служебният вицепремиер Екатерина Захариева в началото на заседанието на Обществения съвет към регионалното министерство, предаде БГНЕС. Тя добави, че пътят между столицата и Видин трябва да се случи.

ЕИБ ни отпуска 800 млн. евро

България ще бъде подпомогната с общо 800 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, стана ясно след проведената днес среща между ...

Очаква се със заем от ЕИБ да се финансират общо три пътни проекта, които няма да бъдат включени в обхвата на ОП "Транспорт". Става въпрос за пътя София-Калотина - от граничния пункт до Северната скоростна тангента на София и за Южната дъга на София в участъците от столичния квартал "Бъкстон" до магистрала "Люлин" и от последното кръстовище на "Младост" до магистрала "Тракия".

Общата стойност на държавния инвестиционен заем, който страната ни ще вземе от Европейската инвестиционна банка за строителството на трите пътни участъка, се очаква очаква да бъде в размер на между 800 и 840 млн. лв. Информацията съобщи председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Водещ в преговорите с ЕИБ е Министерството на финансите, обясни вицепремиерът. "За съжаление нямаме достатъчно средства в ОП "Транспорт". Нямаме други алтернативи за финансиране, а без пътища и свързаност няма работа", подчерта Захариева. Тя е убедена, че със средства от ОП "Транспорт" през следващия програмен период трябва да се финансират Лот 3 на магистрала "Струма", магистрала "Хемус" и тунелът под Шипка.

 

ЕИБ ще финансира инфраструктурни проекти в Гърция

Европейската инвестиционна банка ще финансира инфраструктурни проекти в Гърция за 1,44 милиарда евро до 2015 г.Това съобщиха гръцките м...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com