Ще се повишат водните нива в Западна България

9336
Ще се повишат водните нива в Западна България
Снимка: БГНЕС

Ще се повишат водните нива в Западна България, най-вече по поречието на река Струма. Това съобщиха за агенция „Фокус” от Басейнова Дирекция „Западнобеломорски район” в Благоевград. В резултат на прогнозираните валежи се очакват значителни повишения на нивата на реките в горно поречие на Струма.

По данни на НИМХ – БАН през изминалото денонощие състоянието на реките в Западнобеломорски район за басейново управление е следното:

Почистеният дървен материал от пет реки в Сливенско е дарен безвъзмездно

В Сливенска област са били почистени 12 речни участъка, които са били задръстени с отпадъци и клони, съобщиха от областната администрац...

- Реките в поречие Струма са в състояние на средни и ниски води, като нивата са се понижили или са останали без промяна, с изключение на: река Джерман при гр. Дупница, която е в състояние на високи води с тенденция към задържане на нивото и река Струма при гр. Перник – в състояние на екстремно ниски води и спадане на нивото. Водните нива в поречие Струма са се изменили в границите от: + 4 см на река Струмешница при с. Струмешница до – 4 см на река Елешница при с. Ваксево;

- Реките в поречие Места са в състояние на ниски води. Водните нива са се изменили в границите от - 2 см. на река Места при м. Момина кула до + 4 см. на река Места при гр. Хаджидимово.

Голяма част от наблюдаваните реки в момента са с водно количество около и над средномесечното, а с водно количество под средномесечната стойност протичат реките: Струма при гр. Перник, Речица при с. Ваксево, Елешница при с. Ваксево, Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево и река Места.

За страната жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен за областите: София област, София град, Перник и Кюстендил. Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м., с локални извалявания до 50-60 л/кв.м.

Язовири преливат, реки повишават нивото си

Язовир "Доспат" продължава да прелива, но в по-малки обеми от изминалия ден, предаде БГНЕС. Контролирано периодично се изпуска язовир ...

В петък повишения на водните нива се очакват в поречията Струма и Места.

На отделни места, в резултат на локални поройни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.

До този момент в Басейнова дирекция Западнобеломорски район не са постъпили данни за критични нива и аварийни ситуации по реките, както и информация за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения. Не е постъпила информация и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите в териториалния обхват на Западнобеломорски район за басейново управление.

Съгласно Закона за водите, при изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи собственикът или ползвателят на същите уведомява предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на Министерството на вътрешните работи. Оперативното звено в МОСВ и в БДЗБР – Благоевград е активирано. БДЗБР – Благоевград непрекъснато поддържа връзка с общински и областни администрации на територията на Дирекцията и предоставя обобщената информация на Оперативното звено при МОСВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com