Ще се откажем от решението за пенсионните фондове, ако се окаже, че е лошо

13852
Ще се откажем от решението за пенсионните фондове, ако се окаже, че е лошо
Снимка: БГНЕС

Готови сме да се откажем от решението за пенсионните фондове, ако се окаже, че свободата на избора е нещо лошо, каза финансовият министър Владислав Горанов по Нова тв. 

Самият той вероятно няма да премести парите си от частния фонд в НОИ, въпреки че още не е решил. Горанов поясни, че от догодина гражданите не е нужно да проявяват никаква активност. Неправилно било тълкуването, че ако не заявят изрично, че искат парите им да останат в пенсионния фонд, те ще бъдат задължително преместени в НОИ. Точно обратното - преместват се само ако се изрази желание за това, ако не - остават във фонда, заяви Горанов.

Ако имах главен счетоводител като Горанов, щях да го уволня на секундата

"Министър Владислав Горанов разсъждава като политик и то не от най-добрите. Финансовият министър през 5-6 минути се сеща за последиците...

Тези, които тепърва ще започнат да се осигуряват ще имат една година да решат за втория стълб - в НОИ или в универсален фонд. Ако не изразят желанието си - парите автоматичнно отиват в НОИ. Но може да се помисли да се промени това положение и те служебно да бъдат разпределяни в частните фондове, както досега, обеща Горанов. 

Той обеща също, че ще има възможност парите от НОИ да се преместват обратно в универсалните фондове. За да няма съмнения, че искаме да похарчим тези пари, които ще постъпят в НОИ от частните фондове, те ще отидат в Сребърния фонд, каза още министърът. 

Горанов отрече да е оказвал брутален натиск за приемане на решението в парламента, както вчера го обвини Радан Кънев. Той каза, че е настоявал за приемането му, защото в България трудните решения винаги се отлагат. Но от първи януари започва дебат по темата и министърът е готов на всякакви отстъпки, защото целта му е гражданите да имат свобода на избор. 

Моделът на осигурителна система, избран в България показва определени дефекти. Ярък пример за това са професионалните пенсионни фондове, които от миналата година трябваше да поемат изплащането на пенсиите на миньорите, но все още не го правят. И лошата държава поема това задължение, обясни Владислав Горанов. 

Според него, моделът на професионалните и частните фондове за втора пенсия е един и същ и сега държавата поема плащанията към миньорите, но ако това се случи и с доброволните осигурителни фондове, проблемът ще е голям. 

Горанов за пенсионната реформа: Ние нямаме спор с никого по същество

Ние нямаме битка с никого. Ние нямаме спор с никого по същество. Голяма част от дебата беше защо се прави бързо. Общо взето едни отлага...

„Трябва да сме категорично убедени, че тези 29%, които хората, родени след 1959 година губят от НОИ при пенсиониране, ще бъдат гарантирани от частните фондове”, каза още министърът. 

Той посочи, че половината български граждани са разпределени служебно в частен пенсионен фонд, няма дебат дали тези фондове гарантират вложенията им до получаване на пенсия. Това може и трябва да се обсъди, ще имаме дебат по този въпрос. 

„Това не е нова дискусия нито за нас от ГЕРБ, нито за синдикатите и работодателите”. Проблемът е дали сборът от двете пенсии – от държавното НОИ и частния пенсионен фонд ще е равен или по-малък от осигуряваните само в държавния осигурителен институт. 

Според него, думата „национализация” е използвана неправилно в обсъжданията по темата, никой няма да накара хората да се преместят в държавното осигуряване. Ако новите вложители за втора пенсия до една година не изберат нищо, те ще бъдат насочени или към НОИ или към частни пенсионни фондове. 

„От години не съм получавал информация какво става с моите пари в частния пенсионен фонд, това е пасивност, която не е добро решение”, каза още той. Горанов посочи, че разчита на информацията от страна на КФН за състоянието на частните пенсионни фондове, затова не поставя под съмнение тяхната стабилност. 

След маратонско заседание депутатите приеха Бюджет 2015

За рекордните 17 часа Народното събрание прие трите бюджета – на Националната здравноосигурителна каса, на държавното обществено ...

Според него, дебатът по темата се истеризира и затова трябва да продължи. "Бизнес-моделът на частните пенсионни фондове изключва обсъждането на своята дейност, ако се окаже, че сме сгрешили, ще отменим решението", допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com