Ще охраняваме сами въздушното си пространство до средата на следващата година

6445
Ще охраняваме сами въздушното си пространство до средата на следващата година
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев каза пред журналисти, че е взето решение и той ще внесе в Министерския съвет до 30 юни проект за нов многоцелеви самолет и започва процедура по неговото придобиване.

Министър Ненчев и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев бяха изслушани днес в парламентарната комисия по отбрана за способностите на военната ни авиация да изпълнява националните и съюзните ни мисии и задачи в близка и в по-далечна перспектива, предаде БЛИЦ.

РИА Новости: България се отказва от руските изтребители

България се отказва от използването на руски изтребители и хеликоптери, съобщи РИА Новости. Служебното правителство на премиера Георги...

По-рано днес е заседавал и Съветът по отбрана, където подробно са коментирани въпросите, свързани с авиацията, посочи Ненчев. Министърът на отбраната каза, че сами, с наличните ресурси, ще охраняваме въздушното си пространство до средата на следващата година, за което има възможност.

По думите му е постигнат и консенсус за ремонтирането на няколко МиГ-29, които ще бъдат необходими до придобиването на нов многофункционален самолет. Попитан този ремонт по силата на споразумението с руснаците ли ще се случи, Ненчев отговори, че има и други опции. В края на месеца ще дойдат експерти от Полша, с които ще бъдат коментирани различни варианти.

Министърът на отбраната отбеляза, че положението в авиацията е тревожно, но добави, че има воля да бъдат решени всички въпроси.

 

България остава без пилоти

За авиобранша назряващ проблем е финансово непосилното първоначалното обучение на пилоти и недостигът на такива. 2017 година и годините...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com