Шоповото дърво

12582
Шоповото дърво
Снимка: Фондация "ЕкоОбщност"

Главният герой в тази история е Атанас Шопов - той е на 78 години и е от София. Започва да губи зрението си през 90-те. Сега не вижда почти нищо, но това не му пречи да бъде активен, дори напротив.

Крушата на Даскаловия род

Крушата на Даскаловия род се намира в двора на Даскаловата къща, гр. Трявна, обл. Габрово. Дървото е един от кандидатите за най-обичан...

За изненада на семейството и близките му, проблемите със зрението не сломили Атанас. Желанието му да пътува, да работи, да създава и да се развива не изчезнало.

Един ден, докато чакал трамвая на столичния площад „Славейков“, след дълго взиране, Атанас установил, че в едно от гнездата за дървета липсва... дърво. Той решил, че иска да разбере защо това е така и отишъл в Столична община, откъдето го препратили към „Озеленяване“. Много бавно, с помощта на две лупи, Атанас написал няколко молби и запитвания. Мъжът бил твърдо решен да получи позволение той да засади дръвче на празното място и не се отказал, докато не го получил. Семейството му разбрало за случилото се чак когато Атанас имал разрешението и един ден събрал децата си и им казал да идат всички да посадят фиданката.

На 1 юни тази година мъжът купува дръвче и заедно със семейството си го засажда в празното гнездо на пл. „Славейков“. Те дори кръщават фиданката - наричат я „Шоповото дърво“. Дъщерята на Атанас признава, че според нея всеки член на семейството е заровил по една надежда заедно с дръвчето онзи ден, но „не за да я погребе в пръстта му, а за да я види как израства с него“. Сега цялата фамилия си е съставила график, за да полива фиданката.

Ако минавате през столичния площад „Славейков“, огледайте се за Шоповото дръвче. И не забравяйте, че то е там и расте, защото някой си е задал въпроса „защо?“.

Джигуровския чинар е над 800 години

Джигуровския чинар е на възраст над 800 години и се намира в центъра на с. Джигурово, общ. Сандански, обл. Благоевград. Той е един от ...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com