Семействата на прогонените от Калище деца си тръгнаха от Ковачевци

35282
Семействата на прогонените от Калище деца си тръгнаха от Ковачевци
Снимка: БГНЕС

Пет семейства афганистанци и сомалийци са били изведени тази сутрин от лагера в Ковачевци. Заедно с 9-те деца, които искат да учат в българско училище, те са транспортирани с бус до бежанския лагер в „Овча купел“ в София.

До извеждането на семействата се стигна след бунта на жителите на община Ковачевци, които отказаха децата им да учат в едно училище с афганчета и сомалийчета. Обяснението им бе, че учениците в местното училище са само 18, а децата на имигрантите са 12 и няма как да се интегрират, съобщи struma.bg.

Преди Розово и Калище е бил Вършец

Преди случаите в село Розово и Калище от Вършец са отказали да приемат деца на бежанци с основанието, че хората не били предупредени и ...

Родителите пък нямат статут на бежанци, заради което водят дела в Административния съд.

Междувременно стана известно, че БЧК ще отнеме приза за хуманност на кмета на Ковачевци Васил Станимиров. Точно Станимиров поведе родителите срещу приемането на 12 деца на бежанци в училището в село Калище.

Припомняме, че само преди дни се разрази скандал след като деца на бежанци не бяха приети в училището в с. Калище, Пернишко.

Тази сутрин говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Борис Чеширков  каза, че първият подобен случай е бил във Вършец. Тогава е било отказано да бъдат приети деца с мотива, че "хората не били предупредени и не ги искат."

Бежанският проблем - пример от Швейцария

Проблемът с бежанците отново ескалира в България след случая с училището в Калище, Община Ковачевци. Масово родители там не искат в учи...

Actualno.com вече изпрати запитване до Агенцията по бежанците в колко училища в България са разпределени деца на бежанци и на коя дата Община Ковачевци е уведомена за идването на децата в училището в Калище, което предизвика бурната и скандална реакция на част от местните жители. Обещанието на Агенцията е да отговори до края на седмицата, защото била "засипана от прибързани и некомпетентни питания около скандала в Ковачевци".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com