Сеизмолози: Разрушително земетресение в България е много по-малко вероятно, отколкото в Румъния

24652
Сеизмолози: Разрушително земетресение в България е много по-малко вероятно, отколкото в Румъния
Снимка: Thinkstock

Не можем да кажем, че в момента се е натрупало достатъчно напрежение за регистриране на голямо земетресение. Това каза Емил Ботев ръководител на Департамента по „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

„Засега тези геофизични полета, които следим, в това число и сеизмичният микрошум на територията на страната не ни дават явна видима причина да мислим, че има сериозни аномалии”, допълни Ботев. Според него за последните 100 години на територията на нашата страна са станали 6 разрушителни земетресения, а периодът им на повтаряемост е с хиляди години по-дълъг от този на румънските. „Разбира се, не можем да се застраховаме на 100%, но е много по-голяма вероятността да не се случи такова земетресение”, каза сеизмологът, цитиран от Фокус.

В Румъния няма сериозни щети след труса

Земетресението с магнитуд 5.6, регистрирано в румънския регион Вранча, бе усетено силно в столицата Букурещ и други части на страната, ...

„Катастрофалните земетресения стават на голяма дълбочина - 20 километра. Те водят до откъсване на десетки километри на дълбочина. Ние не можем да говорим за лабораторно наблюдение на тази дълбочина, защото нямаме достъп до нея”, поясни проф. Ботев. „Прогнозирането на земетресенията е с точност под 1% и това не представлява сериозен успех за човешката цивилизация”, каза Емил Ботев.

Най-активната сеизмична зона у нас е разположена в Югозападна България, допълни Ботев.

Той обясни, че това е така наречената Струмска сеизмична зона, където е станало земетресението през 1904 г. с магнитуд близо 8 по скалата на Рихтер, предаде Фокус.

„Подобни земетресения, стават в Шабленската сеизмична зона, в Североизточна България, но не чак толкова силни”, поясни проф. Ботев. Той каза, че друга сеизмична област в страната е Горнооряховска сеизмична зона, която е близо до град Велико Търново. „Друга такава зона е Маришката сеизмична зона в близост до Пловдив и Чирпан. Там са станали две големи земетресения през 1928 г. със сериозни последици за релефа на повърхността, с повече от 140 км дължина на тези отседи, които на някой места достигат с вертикални отмествания до два метра височина”, поясни сеизмологът. „Софийската сеизмична зона е без такива силни прояви в миналото столетие, но все пак през 1858 г. е известно земетресение, с магнитуд от 6,5 по скалата на Рихтер. Потенциалът около София беше реализиран преди две години – 2012 г. в Пернишката сеизмична зона, земетресението с магнитуд среден - 5,6 по скалата на Рихтер”, допълни Ботев.

5 вторични труса след земетресението в Румъния

5 вторични труса са регистрирани на територията на Североизточна България. Tова съобщиха от Националния институт по Геофизика, Геодезия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com