Седемте неща, които Желю Желев обичаше

29288
Седемте неща, които Желю Желев обичаше
Снимка: БГНЕС

Седем - това е числото на любимите неща в живота на президента на България д-р Желю Желев, който почина днес.

Гъбите, въдицата и туристическите обувки са първите три - безспорно. Защото Желев се сеща за тях моментално, без дори да се замисли, пише в. "24 часа". Останалите четири обаче са подбрани доста внимателно.

1 февруари ще е ден на национален траур в памет на Желю Желев

Министерският съвет обяви 1 февруари 2015 г. (неделя) за ден на национален траур по повод кончината на президента д-р Желю Желев (199...

Ето ги все пак любимите предмети на д-р Желю Желев, който на 3 март навърши 75 години. Като президент му беше лесно, защото съчетаваше рождения си ден с националния празник на България.

Сигурно на читателите ще направи впечатление, че една част от предметите са му подарени. Като всеки голям философ и д-р Желев е по-своему непрактичен, далеч от детайлите на бита. За терапия чрез пазаруване Желев въобще не се и сеща.

1. Гъбите

Брането на гъби е едно от най-любимите занимания на д-р Желев. Освен практик той е и голям теоритик. По негово мнение гъбите са вкусна храна, която съдържа много белтъци полезни за организма. Гъбите се делят на едливи и неедливи. Неедливи в смисъл на безвкусни. Те от своя страна биват отровни и неотровни. А отровните са "пироговки" и "орландовки".

В географския пояс на България има 5 вида, които влизат в царския клас гъби. Това са: ливадна печурка, горска печурка, манатарка, булка и сърнела.

Почина президентът Желю Желев

На 79-годишна възраст почина президентът Желю Желев (държавен глава 1990 - 1997). Желю Желев е първият демократично избран президент с...

Желю Желев получил тези гъби като подарък за 70-годишнината си.

2. Въдицата

Д-р Желев предпочита да лови риба с ръце. Заради тази страст природозащитници искаха да го съдят по време на президентството му. Риба с ръце обаче се лови в сравнително плитки вирове. До дълбочина, че като се наведеш гащите ти да опират водата. Оттам е произлязла поговорката: "Сухо дупе риба не яде".

Д-р Желев обаче грижливо е пазил и въдицата, подарък му от Гала, когато участвал в предаването й "На кафе с Гала". Въдицата е много модерна, макарата й има 7 сачми. Нея експрезидентът използвал при по-дълбоки вирове. Отдавна имал идея да налови риби с въдицата и да ги подари на Гала.

3. Туристическите обувки

Желю Желев: Комунизмът и фашизмът трябва да се помнят, за да не се повтарят

Трябва да пазим паметта за този ден, защото нещата в историята са и обратими, когато забравяме какви престъпления са ставали преди то...

Те са германски и са подарък от Димитър Бочев, който дълги години работеше в радио "Свободна Европа". Д-р Желев ги получава през 1991 година. Въпреки безмилостната им експлоатация по планини и чукари обувките са все така здрави. Дълги години Желев всяка събота или неделя излиза на Витоша. Любимият му маршрут е през Черни връх до Ярлово. Определя го като добър и удобен и през зимата, и през лятото.

4. Историческата кухня

Прословутата кухничка на Желева е в апартамента, в който семейството живее под наем през 80-те години на миналия век. Кооперацията се намира на ул."Чавдар войвода" 7. В кухнята се събират приятели на д-р Желев и бистрят плитическите и икономическите проблеми на България. Тук са поставени основите на дисидентството, на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, на СДС.

След 10 ноември се разбра, че комунистическата власт е знаела съдържанието на почти всички разговори, тъй като в краката на масата били поставени "бръмбари" - по думите на Велислава Дърева. Понеже предполагали, че ги подслушват при по-важните разговори пускали чешмата да тече.

5. Пистолет "Макаров"

Съветът на президентите: Нужна е не революция, а работа

Съветът на президентите се събра за втора поредна година на "Дондуков" 2, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, предаде БГНЕС. ...

Д-р Желев е пацифист, но не забравя, че мирът се брани с оръжие. Пистолетът му е подарък от военните заводи в Казанлък при едно посещение като президент. Има и друго оръжие, подарено му от началника на Генералния щаб на турската армия.

6. Книгата "Фашизмът"

Тя излезе през 1982 г. и предизвика политически скандал. Властта я иззе от книжарниците, редакторите й бяха уволнени.

През 1965 г. главният редактор на в. "Литфронт", поръчва на Желю Желев да напише по-различна статия за 9 май. Авторът носи текст, в който е описан Третият райх. Ужасен, редакторът я връща и уплашен казва, че ако я публикува, ще му хвръкне главата.

Желев се амбицира, проучва управленията не само на Германия, но и на Италия, Испания и Португалия. Книгата е наречена "Диктаторската държава" и е готова през 1967 г. Нито едно издателство не иска да я издаде. Уговорено е да бъде отпечатана през 1968 г. в Чехословакия. Танковете на Варшавския договор обаче нахлуват в Прага и идеята пропада.

Между Първанов и Станишев избирам Първанов, казва Желю Желев

Трудно е да се каже кое е дясното. Нито ГЕРБ, нито Реформаторския блок, нито дори партията на Бареков имат аргументите да кажат, че са ...

7. Уиски "Джони Уокър"

Президентът го е харесал като президент. Там го употребявал по протоколно задължение. Д-р Желев казва, че той е авторът на протокола, по който и днес се правят приемите във властта. Започва се с ракия, салата. Видът й се определя според вкуса на чуждестранните гости. Следва ордьовърът - ядки за уиски и по-леки мезета - суджуци, салами, шунки и др. След ордьовъра следва шедьовърът. При първия се пие бяло вино, при втория - червено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com