Сблъсък между протестиращи и полиция пред Министерския съвет

54230
Снимки:

Протестиращите срещу възстановяването на Делян Пеевски като народен представител са блокирали улици в центъра на София. Между демонстранти и полицаи е имало сблъсъци, но засега без голяма ескалация на напрежението. Във връзка с инцидентите са арестувани шестима души за нарушаване на обществения ред. Откъм "Триадица" дойдоха допълнителни полицейски екипи, главно жандармерия. Забелязва се, че повечето служители на реда са без значки. 

На бул. „Княз Ал. Дондуков” са дошли около шест патрулки, пълни с полицаи, съобщава "Фокус". Протестиращите хвърляха димки в краката на полицаите, което може би предизвика сблъсъка между тях. Полицаите са с каски и щитове.

Блокирана е улица „Сердика”, блокада има и пред Министерски съвет, където се смята, че се провежда заседание в момента. Все още обаче няма потвърдена такава информация.

Протестиращ твърди, че е видял кортежът на премиера Пламен Орешарски да завива от "Раковска" към Министерски съвет и да влиза там. Според БНТ прозорците на кабинера на министър-председателя са светели. Пред служебния вход на МС се е събрало множество, което се опита да премине през кордона от полицаи. Засега обаче протестиращите нямат достъп до сградата.

Недоволните се издигнали две барикади, предава Нова тв. Хвърлят се и камъни, а по жълтите павета се виждат счупени стъкла.

Има данни, че Волен Сидеров също за кратко е бил блокиран пред Националната художествена галерия.

По последни данни броят на протестиращите се е увеличил неколкократно. Целият площад "Независимост" е пълен с граждани. Протестът тази вечер е изключително шумен както в първите дни от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Към 20:40 протестът потегли към Народното събрание, като начело са барабанчиците и държащите зелен плакат с надпис: "България каза: Орешарски, върви си!", съобщава Стандарт Нюз.

Пред Парламента протестиращите са се опитали да премахнат загражденията пред самата сграда. Полицаите обаче не са го позволили и демонстрантите са останали зад загражденията. След това са се разделили - една част са се преместили до страничния вход на Народното събрание, а друга са останали отпред. Движението при "Цар Освободител" е спряно.

Според информация на ТВ Европа премиерът Орешарски все още се намира в сградата на Министерски съвет, а хората, провокирали сблъсъците чрез хвърляне на димка, са познати лица от футболните агитки, а не редовно протестиращи.

Протестиращи посрещнаха Орешарски с викове "Оставка"

Протестиращи посрещнаха премиера Пламен Орешарски с викове „оставка” пред сградата на Софийска градска художествена галерия...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com