СОС: "Жълтата" зона няма да бъде платена

12366
СОС: "Жълтата" зона няма да бъде платена
Снимка: БГНЕС

Категорично няма и не се предвижда в проекта на наредба „жълтата” зона да бъде платена. Това каза общинският съветник от ПП ГЕРБ Зафир Зарков, предаде Фокус.

„Още в началото тя е определена като безплатна и без ограничение на продължителността на престоя на моторните превозни средства. Това е член 3 от въпросния проект на наредбата. Това, което се предвижда по-нататък, както е описано и в самия член, където се казва, че върху части от улици и булеварди, кметът на Столична община може да въведе със заповед платено паркиране, когато е налице някое от следните условия”, обясни Зарков.

Има вариант паркирането в София да стане платено навсякъде

След двугодишни атаки на наредбата за паркиране на София, общинските съветници пуснаха за обсъждане нов вариант на документа, който да ...

По думите му именно тогава части от „жълтата” зона ще могат да стават „зелена”. Той уточни още, че това се има предвид в този текст, но ще се случи евентуално, ако е необходимо. „Ще трябва да я прецизираме допълнително тази част, тъй като все пак това е документ, който предстои да се обсъжда на комисии и на заседанията на СОС. От гражданите също тепърва ще предстоят предложения. Наредбата сега започва да се обсъжда и неслучайно държим да има дълъг срок на обсъждане”, допълни Зарков.

„В момента вървят обсъждания относно проблема с долната част на квартал „Лозенец”. Там, тъй като „зелената” зона е много близо до „синята”, се получава един сериозен натиск и живущите няма къде да паркират автомобилите си на практика. Всички естествено искат да паркират безплатно и тъй като центърът е много близо, те паркират и запълват пространството, което е преди „зелената” зона и е буквално една пресечка”, уточни Зарков. Той посочи още, че са драстично влошени условията за паркиране за живущите там. „Повдигна се въпросът от тях и пред Районната администрация евентуално за разширяване „зелената” зона в долната част на квартал „Лозенец”. Същото е и за ж.к. „Младост”. Това са конфликтни зони, в които има сериозни проблеми с паркирането, организацията на движението и много нарушения в Закона за движение по пътищата”, каза Зарков. Според него е ясно, че в бъдещето евентуално би могло да се обсъждат някакви нови „зелени” зони и именно затова е записано, че в „жълтите” зони могат да бъдат обособявани такива „зелени”, които ще са платени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com