СЕМ ще пита Комисията за личните данни за публикуването на телефони от комисията "Сидеров"

7272
СЕМ ще пита Комисията за личните данни за публикуването на телефони от комисията "Сидеров"
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще поиска становище от Комисията за защита на личните данни дали публикуването на мобилни телефони на депутати е изнасяне на лични данни. Това стана ясно след като четирима депутати от временната комисия за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов обявиха, че са получавали телефонни заплахи, информира БНР.

На 4 и 5 ноември партийната телевизия на „Атака“- „Алфа“ е излъчила над 20 пъти клипове с номерата на депутатите и призив хората да им се обаждат.

СЕМ работи по казуса с публикуваните телефони на членовете на комисията "Сидеров"

СЕМ работи по казуса с публикуваните телефони на членовете на комисията, разглеждаща свалянето на имунитета на Волен Сидеров и Десислав...

"Телефонът практически дава възможност за 24-часово проникване в личното пространство на човека и включително може да се използва за тормоз. Това е първият въпрос, на който трябва да се отговори", заяви председателят на СЕМ Георги Лозанов. "Вторият въпрос е дали като политически лица, те са със занижен праг на лична неприкосновеност? Известно е, че даването на публичност на личния живот на политиците е оправдано само когато това е в защита на обществения интерес. А даването на телефона сам по себе си не реализира обществен интерес", каза той.

Според Анна Хаджиева от СЕМ медийният съвет не е институцията, която трябва да се занимава с този въпрос. "След като са показани телефоните, това изобщо не значи, че е имало призив за оказване на някакво влияние и на тормоз. Това е връзка, която би могла да се предположи и не мисля, че СЕМ е институцията, която трябва да се занимава с този въпрос. За мен няма нарушение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), каза тя.

След като разгледа мониторингов доклад за програмата на телевизия „Алфа“, медийният регулатор реши, че няма основание за отнемане на лиценза й.

Междувременно прокуратурата започна наказателно преследване срещу народните представители от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Сидеров: Ако аз съм премиер, газът ще е по-евтин

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че ако той е премиер, газът ще е по-евтин. Сидеров заяви това преди началото на заседанието на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com