САЩ проучват за разполагане на бойна техника у нас

19482
САЩ проучват за разполагане на бойна техника у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Пентагона ще изпрати скоро в България екип за проучване на възможността да разполагане на танкове и друга бойната техника, обяви висш американски генерал, предаде БГНЕС.

Екипът ще проучва същата възможност и в Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония.

По тази начин ще се засили американското военно присъствие в района, който е засегнат от руската интервенция в Украйна.

"Ще направим проучвания следващите няколко седмици в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, за да видим дали има място тези въоръжения да останат там", заяви в интервю за сп. "Старт енд страйпс" ген. Бен Ходжис.

"Това може да бъде рота, може да бъде и цял батальон, преди да направим проучването не може да знаем", добави генералът.

През 2015 г. американската армия планира да разгъне в страни от Европа на ротационен принцип бронирана бригада от 3000 военнослужещи.

Целта на генерал-лейтенант Бен Ходжис е да разположи до края на 2015 г. в източноевропейски страни от НАТО тежкото въоръжение на една бригада (три механизирани батальона, разузнавателна ескадрила, артилерия, инженерни подразделения и др.) – т.е. около 220 танкове и бронирани машини. Част от тази тежка техника сега временно е в Германия, докато се намерят постоянни бази в Източна Европа, пише "24 часа".

Горбачов: САЩ тласкат Русия към нова Студена война

САЩ тласкат Русия към нова Студена война, която обаче много бързо може да се превърне в реална. Това заяви последният съветски лидер...

Междувременно помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд предложи да се създадат командни пунктове в 6 европейски държави и определи Украйна като “фронтова линия на свободата”. Нюланд посочи, че обединените сили на НАТО в момента действат по море, суша и във въздушното пространство на Полша, България и Румъния, а пактът иска решително да засили отбраната на източните си граници.

Според Нюланд разрешаването на украинския конфликт било “много лесно”. “В момента, в който Русия позволи на Украйна да възстанови контрола над границите и престане да налива масло в огъня, ситуацията ще започне да се подобрява.”

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че увеличаването на военното присъствие на НАТО близо до руските граници показва неспособността на алианса да преодолее стереотипите на студената война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com