САЩ и Израел сигурни: "Хизбула" стои зад атентата в Бургас

5666
САЩ и Израел сигурни: "Хизбула" стои зад атентата в Бургас

Израел продължава да настоява, че ливанската шиитска групировка „Хизбула” стои зад терористичната атака в България, която бе извършена през юли, пише „Айриш сън”.

При атаката на летище Сарафово загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобус. Броени часове след атентата премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обвини „Хизбула” и нейния „спонсор” Иран.

Цветанов: Атентатът в Сарафово организиран от чужденци

Атентатът в Сарафово на 18 юли е организиран от чужденци извън пределите на България. Това стана ясно от думите на вицепремиера и МВР ...

САЩ подкрепиха израелските обвинения, а Германия призова „Хизбула” да бъде включена в списъка на ЕС на терористичните организации.

България посочва, че се води разследване на бомбената атака от 18 юли, в което участват разузнавателните служби на САЩ и Великобритания, както и ФБР, и Интерпол.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че до момента няма достатъчно доказателства, които да подкрепят твърдението, че „Хизбула” стои зад атаката. Българският вътрешен министър Цветан Цветанов посочи, че атентатът е бил планиран извън България.

САЩ оценяват високо работата на българските служби след атентата в Сарафово. Това стана ясно на среща между президента Росен Плевнелиев и съветника по сигурността и отбраната на американския президент - Джон Бренън, предаде БНТ. През втория ден от посещението си в САЩ Плевнелиев разговаря с емира на Катар, с президента на Косово и с българската еврейска общност в Ню Йорк.

Висок професионализъм и ефективност - това е оценката на съветника по сигурността на Барак Обама - Джон Бренън, за работата на нашите служби след атентата в Сарафово.

Либия арестувала редица заподозрени за атаката в Бенгази

Либия извърши редица арести във връзка с нападението над американското консулство в Бенгази, при което загина посланикът на САЩ и три...

Президентът Росен Плевнелиев заяви: "За мен беше истинско удоволствие да чуя личното послание на президента Обама, послание на голяма благодарност. Той просто каза - ние виждаме в часовете след атентата една невероятна промяна в работата на българските служби".

Джон Бренън и Росен Плевнелиев разговаряха и по тема, свързана с енергийната сигурност и бъдещи американски инвестиции у нас.

"Това, което чухме и днес от съветника, е голямата амбиция на Америка да продължава да инвестира и да работи за просперитета на региона", каза президентът.

Росен Плевнелиев разговаря и с емира на Катар, пак за инвестиции: "Голямата новина е, че с него обсъждахме не само как той да инвестира в България, а и как заедно да работим на трети пазари".

Шейх Ал Тани познава много добре България и знае, че имаме много добра рапутация в Северна Африка, Близкия изток и някои от държавите от бившия Съветски съюз, посочи Плевнелиев.

Агенти на МОСАД бдят над сънародниците си в България

Спецагенти на МОСАД и колегите им от ДАНС са поели охраната на основните синагоги, християнски храмове и хотели с израелски туристи. Пр...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com