САС върна Николай Русинов - Чеци в ареста

5718
САС върна Николай Русинов - Чеци в ареста

Софийският апелативен съд (САС) върна Николай Русинов Чеци в ареста. Съдиите отмениха гаранцията от 15 000 лева на Чеци, която му наложи Софийски градски съд, предаде БГНЕС.

На практика Чеци изобщо не е напускал ареста след задържането му, това можеше да стане само, ако днес САС беше потвърдил определението на СГС.

За разлика от Градския съд, апелативният обаче прочете различно събраните до момента доказателства и така прецени, че сред тях има достатъчно, които към този момент да сочат Чеци за един от убийците на Яна. "Дори нещо повече след задържането на Николай Русинов по делото са приложени и допълнително доказателства, които подкрепят обвинителната теза", посочиха съдиите. Така сред доказателствата са справки от мобилни оператори, от които е видно, че Чеци е използвал от мобилния си телефон интернет, докато самият той твърди, че не е ползвал такъв. При това за последно той е влизал в мрежата от него в 5 часа, 56 мин. и 56 сек. в нощта на убийството на Яна. Вече стана ясно, че според експертите Яна е убита между 02.00 и 06.00 часа през нощта. Сред доказателствата, на които съдът се позова, са и показания на Мартин Карбовски, на който Чеци даде интервю.

САС изтъкна и че не са отпаднали опасностите Чеци да се укрие и да извърши престъпление. Съдиите посочиха и че за 3-те месеца и 12-те дни откакто Чеци е задържан се събират доказателства и не се констатира бездействие на разследващите за разкриване на убийството на Яна. И докато съдията в СГС обърна внимание на другия обвиняем, срещу когото делото бе прекратено – Пламен Трифонов, то за съдиите от САС тази тема е приключена. Те не коментираха и евентуалния мотив за убийството, защото посочиха, че това е работа на съда, който ще гледа делото по същество, ако срещу Русинов бъде внесен обвинителен акт.

"Аз продължавам да смятам, че в момента е много трудно, на който и да е било състав на съда да вземе решение или по-скоро да прочете определение, че доводите на защитата са верни и това е плод на всичко това, което се случва – медиен интерес", каза адвокатът на Русинов Иво Найденов след като съдът върнаха Чеци в ареста. Той обясни, че много трудно съдия ще вземе решение, като това, което е взел СГС. "Но в крайна сметка всеки състав си излага доводите", посочи защитникът и заяви, че не е очаквал днес нещо по-различно. "За всяко нещо се иска дупе и дори и в правото е така, защото сега да задоволим един интерес, някой трябва ясно да каже: Да има такива доказателства. Космите на Николай Русинов не го правят убиец на Яна Кръстева", категоричен бе той. Найденов се надява делото да бъде внесено в съда есента.

Искам да ми бъде променена мярката в по-лека. Това заяви по-рано днес пред Апелативния съд Николай Руснинов - Чеци. Градският съд на София го пусна от ареста под парична гаранция от 15 000 лева, а пред Софийския апелативен съд Русинов поиска още по-лека мярка. Адвокатите смятат, че тази мярка за неотклонение трябва да бъде подписка. Тя е най-леката възможна, която законът предвижда. Според адвокатите обоснованото предположение, че Чеци е убил Яна Кръстева, е не просто разколебано, както прецениха градските съдии, а не съществува. Това бе мотивът им да поискат гаранцията да бъде отменена и на Чеци да бъде наложена най-леката мярка за неотклонение.

Прокуратурата също протестира днес определението на Градския съд. Обвинителите оспорваха мотива на градския съд, че под ноктите на Чеци не е открит биологичен материал от Яна. Обвинението подчерта, че експертите заключат не че не е намерен такъв материал, а че не е открит годен за изследване такъв.

БГНЕС припомня, че Николай Русинов беше задържан на 27 април 2012 г. и му бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София. На 8 май Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на Софийски градски съд и остави Чеци в ареста.

Яна Кръстева бе открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли 2011 г. Тя е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион "Българска армия" предната нощ. Полицията тогава задържа Пламен Трифонов, заподозрян в съучастие за убийството. По тялото на убитата Яна, включително в областта на половите органи и краката имало косми с неговото ДНК. Съдът прецени, че заподозреният трябва да остане в ареста, но по-късно беше пуснат на свобода. Експертизата установи, че младата жена е починала от задушаване. На 26 юли 2011 г. пък бе задържан и Николай Русинов от граничните власти на летище "София" след пристигането му с редовен полет от Истанбул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com