САС гледа мерките на счетоводителките от КТБ

12175
САС гледа мерките на счетоводителките от КТБ
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) ще гледа мярката на бившият главен счетоводител на КТБ Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова. Преди седмица Софийския градски съд определи и за двете жени най-леката мярка за неотклонение - "подписка", предаде БГНЕС.

Мярката на Димова бе променена от домашен арест, а на Борислава Тренева-Кючукова мярката бе променена от най-тежката "задържане под стража". Така на практика в ареста не остана нито един от първоначално задържаните по аферата КТБ до момента. По казуса с КТБ първоначално бяха задържани четирима души - главният касиер на КТБ Маргарита Петрова, която бе пусната от ареста с мярка за неотклонение "подписка", Орлин Русев, който е под гаранция от 10 000 лева и Мария Димова, което първо бе пусната под домашен арест, а след това под "подписка".

Определението на СГС трябва да бъде потвърдено и от Софийския апелативен съд. Наблюдаващият прокурор каза още тогава,че ще протестира решението на СГС. Той прецени, че е разколебано обоснованото предположение за вината и на счетоводителите. Адвокатите цитираха междинния доклад на квесторите на КТБ, в който се казва, че въпросните 206 млн. лв., заради които има обвинения, не са липса от касата, а задължения на "Боромак" към КТБ, за които има нотариална покана да бъдат възстановени. Адвокатите тогава посочиха, че главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова е дала обяснения и само ден след това е била пусната от ареста също с най-леката мярка. Прокуратурата е преценила, че няма опасност тя да извърши друго престъпление след като дала обяснения, които подкрепят обвинителната теза. Според съда няма и пълна съдебно-счетоводна експертиза.

Във вторник на председателя на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев и останалите обвинени по делото "КТБ" бе наложен запор и възбрана от Софийския градски съд по искане на прокуратурата. Запор имат Цветан Гунев, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com