С 307 места е надхвърлен капацитетът на домовете за настаняване на бежанци у нас

20623
С 307 места е надхвърлен капацитетът на домовете за настаняване на бежанци у нас

С 307 места е надхвърлен капацитетът на домовете за настаняване на бежанци в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3050 лица. От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.

Основен проблем в работата на РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция „Миграция” – МВР. Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекцията.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

 

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.
Със съдействието на Българския червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започва и имунизация на деца-бежанци на възраст до 15 години.
Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com