С 16 лв. се увеличава минималната заплата от 1 юли

9337
С 16 лв. се увеличава минималната заплата от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата след първи юли ще се увеличи с 16 лева и ще надхвърли определения праг на бедност. Това е записано в доклада на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин към проектопостановлението, което трябва да одобри правителството, предаде БНР.

Правителството ще препотвърди влязлото в сила от януари увеличаване на минималната азаплата и планираното ново от месец юли, след като спази процедурата и съгласува намерението в националния тристранен съвет. ВАС отмени увеличенията с мотива, че не е спазена точно процедурата по съгласуване.

Няма договорка за минималната заплата, но МС "има желание" да обжалва

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не стигна до единно решение относно минималната работна заплата. Има обаче голям...

В мотивите си към предложението Ивайло Калфин посочва, че периодичното увеличаване на минималното възнаграждение гарантира запазване и умерено увеличаване на покупателната способност на доходите на голяма част от работещите, а ръстът не води до допълнителни тежести в други области и ефектът върху държавния бюджет и бюджетните организации е предвидим и поносим. След плащане на данъци и осигуровки, минималната заплата в момента осигурява чист доход от 282 лева. След първи юли той ще е със 16 лева повече и ще достигне 298 лева. По този начин нетната минимална работна заплата ще бъде макар и с малко, 12 лева, над линията на бедността.

Според социалното министерство двукратното увеличаване през тази година е съобразено с динамиката на средните нива на заплащане в страната. Очаква се тази политика да мотивира безработните към по-активно поведение на пазара на труда.

Други очаквани положителни ефекти от ръста са оживление в потреблението и повече приходи от данъци и осигуровки. Плавното повишаване на минималната заплата е основно средство за борба със сивата икономика, се посочва още в доклада на вицепремиера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com