Руският посланик: Паметникът на съветската армия е за съветския освободител, който спаси Европа

11669
Руският посланик: Паметникът на съветската армия е за съветския освободител, който спаси Европа

Паметникът на съветската армия в София не паметник не на тоталитаризма и на някакъв режим, това е паметник на съветския освободител, благодарение на който бе създадена Европа в днешния й вид – процъфтяваща, демократична, свободна. Това заяви пред БГНЕС руският посланик у нас Юрий Исаков. 

"Алтернатива на тази перспектива щеще да бъзе поробването на редица народи, далеч не само на руския, а на славянски и други други, и превръщането им в да го кажа строителен материал за един безчовечен, дяволски социален, икономически, политически и геополитически експеримент", каза Исаков.

Кръвта на загиналите за освобождението свързва Русия и България завинаги

Кръвта на загиналите във войната за освобождението свързва Русия и България завинаги. Това заяви Юрий Исаков - извънреден и пълномощен ...

"Убеден съм, че преместването на паметника би било голяма и сериозна грешка, но не искам дори да разсъждавам на тази тема. Паметникът си е намерил своето място, повечето софиянци се произнесоха по въпроса, включително и наскоро – преди около половин година имаше допитвания, които показаха, че сериозно мнозинство от жителите на града се застъпват за съхранението на паметника. Това наистина е грижовно отношение към историческата памет".

"Искам да кажа голямо благодаря на софиянците и на мнозинството българи, които грижливо с топлина се отнасят към паметниците на Втората световна война, към паметта за подвига на съветския войник, към паметта и на българския войник, който рамо до рамо се е сражавал със руските, съветски воински подразделения".

"В редица страни в Европа и света се наблюдава отслабването на имунизацията срещу нацизма, а също едно лекомислено отношение спрямо опасността от плъзването към конфронтация", коментира още руският посланик у нас.

"Позволяват се редица опити за фалшифициране на историята, неонацистки маршове, поставяне на палачите и техните жертви върху една плоскост. Именно в това ние виждаме опит за възраждане на нацизма или най-малкото за снизходително отношение към такива опити – вместо да се даде на тези опит бой, един истински бой", посочи дипломатът.

По думите му светът след войната стана многократно по-безопасен. "И огромна е ролята на червената армия, на многонационалния съветски народ, които изнесе на плещите си най-голямата тежест в тази война, загубвайки 27 милиона човешки живота за победата. Ние обаче не делим тази победа на своя или чужда, ние почитаме, помним и оценяваме приноса на нашите съюзници за победата, на всички онези, които воюваха срещу фашизма" подчерта събеседникът.

В навечерието на 70-годишнината от края на Втората световна война руският посланик в България връчи на ветераните от Великата отечествена война и партизанското движение у нас юбилейни ордени и почетни грамоти, от името на президента на Руската федерация Владимир Путин, предаде БНР.

Сред наградените е и 100-годишната Антонина Викторовна, както и Анжел Вагенщайн и ръководителят на Организацията на българските евреи "Шалом“, Максим Бенвенисти. Те получиха награди за обективната си оценка и за противодействие на опитите за фалшифициране на световната история от времето на Втората световна война. Военното аташе на Русия у нас - полковник Виктор Авдеев връчи част от високите воински отличия, както и часовници, от името на руския министър на отбраната Сергей Шойгу

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com