Роми отказват български помощи заради европейските

11674
Роми отказват български помощи заради европейските

Във Варна има бум на откази от социални помощи от роми, за да могат да се регистрират в европейските осигурителни системи, предаде Стандарт нюз.

Това съобщи по време на областния съвет за тристранно сътрудничество шефката на варненската дирекция "Социално подпомагане" Адрина Григорова. Тенденцията започнала в края на миналата година, като за последното тримесечие от агенцията издали 276 удостоверения на варненци, отказали се от социалните помощи в България.

Документите им трябвали за Европа.  Масовата схема била - един от ромските фамилии се хваща на работа в Германия, а другите се редят за помощи там.

80% от документите са за Германия, а останалите за холандския трудов пазар. От началото на годината досега издаването на подобни удостоверения върви с почти същите темпове - по 50-70 на месец. Разликите в помощите за отглеждане на дете били огромни - у нас се полагат по 35 лв. на дете. Детските надбавки  в Германия  градират според броя на децата - за първо и второ дете те са в размер на 164 евро, за трето дете месечно 190 евро, за четвърто и всяко следващо дете месечно 215 евро.

Пет хиляди лева гаранция за полицая, убил крадец на кабели при Разлог

Полицаят, който простреля смъртоносно ром при опит за кражба на кабел от жп линията Разлог - Белица, беше освободен от ареста срещу гар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com