Родопите се връщат към света, пътищата в Ардино се отварят

13769
Родопите се връщат към света, пътищата в Ардино се отварят
Снимка: БГНЕС

В най-пострадалата от зимното бедствие община Ардино вече 60 на сто от общинските пътища са проходими, предаде БГНЕС.

До родопското градче успя да се добере днес областният управител Илия Илиев, който разговаря на място с общинския кризисен щаб. Има достъп до селата Боровица, Брезен, Горно и Долно прахово, Светулка, Седларци, Сполука и други населени места, които бяха откъснати от света в продължение на 6 дни, стана ясно по време на посещението му. Работи се усилено и за пробивите до Синчец и Гърбище, разчиства се съм Ахрянско, Дядовци и Кроячево, Любино и Латинка, Китница, Русалско, Сухово и Голобрад. Багери, грейдери, фадроми и всякаква тежка механизация е стоварена на пътищата, за да се върнат селищата към света.

Роторна машина уширява пътя Кърджали-Ардино, който е изчистен до черно и е отворен за движение на всички видове превозни средства. От ръководството на община Ардино заявиха, че не се налага доставка на хранителни продукти в нито едно населено място, нито допълнителна снегопочистваща техника.

Все още обаче около 200 населени места в региона са на тъмно. Близо 100 служители но ЕСО /Енергийния системен оператор/ работят по ремонта на авариралия електропровод между Кърджали и Смолян, който захранва подстанцията в Ардино. На терен са и 10 екипа на EVN, които отстраняват повреди по вътрешната мрежа, а утре групите ще бъдат 2 пъти повече, съобщиха от областния кризисен щаб. Те са предшествани от екипи на Горското с моторни резачки, за да извличат падналите клони и дървета, мобилизирани са и дървосекачи-доброволци.

Около 10 спешни повиквания за медицинска помощ са подадени днес в областния кризисен щаб. В следобедните часове огнеборци и спасители с верижни машини доставиха лекарства на 77-годишна жена с диагноза паркинсон в ардинското село Голобрад, както и инсулин на 80-годишна от Долно Прахово. На два пъти лекарска помощ е получила жена със задух от Кроячево. Дете на 8 г. от село Секирка е поето от медиците, след като спасителите с АТВ са го превозили до линейката. В Паничково екипите са бродили километър в снега, за да стигнат до дома на 80-годишна болна жена. Силите на Единната спасителна система се пребориха с високите преспи и успяха да стигнат в джебелското село Устрен, акцията беше за спасяването на две деца на 1 г. и 6 г. С товарна кола на Пожарната бяха превозени 600 хляба до Крумовград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com