Ренета Инджова поиска в ефир уволнението на заместника ѝ в НСИ

19118
Ренета Инджова поиска в ефир уволнението на заместника ѝ в НСИ

Притеснително е това, че един служебен кабинет, който се смята за най-ефективният модел по време на една политическа криза, всъщност е зациклил на темата подслушвания. Това каза пред бТВ председателят на НСИ и бивш служебен премиер Ренета Инджова.

Странно ми е, добави Инджова. По темата за статистиката Инджова каза, че е била в Брюксел преди дни и над 2 часа е било изслушването за това какво да се заложи като визия за развитие на Европейската статистическа система. Тя разказа и как страната ни е застрашена от санкции от Европа заради неизпълнение на ангажименти по подаване на статистически данни и в прав текст заяви, че заместникът ѝ в НСИ манипулира обществени поръчки.

"Миналата седмица след много перипетии,повече от четири месеца, МС трябваше да приеме с огромно закъснение стратегията 2013-2017. Вносителят на стратегията, вицепремиерът по социална политика, с внасянето ѝ казва, че има забележки към стратегията, което значи, че я оттегля реално. Финансовият министър, който знае какви са тежненията на българската статистика не иска също да приеме стратегията, защото не била съгласувана. Истинският проблем е, че стратегиите са преимуществено третирани. Например, президентът така е запленен от датската стратегия, а моята стои 4 месеца и правителството я връща сега. Аз повече няма да я внасям тази стратегия. Влизаме в стратегически период и тази стратегия е важна, защото може на президента да не му стигне времето да реализира датската си мечта, но още в неговия мандат ще има неизпълнение и 47 санкции от Европа", подчерта Инджова.

"Чух как председателят на КЗК плесна с ръце и бил изненадан, че са много нарушенията в обществените поръчки, но това е най-защитената сфера на българския публичен живот – от санкции, от наказания, от това да се посочат нарушителите. Обикновено се смята, че това са картелите на доставчиците, но има и картел от обратната страна - на заявителите", заяви Инджова.

Тя разказа и за проблем на НСИ при обществена поръчка, посветена на покупката на самолетни билети за нуждите на статистиката да пътува непрекъснато до Брюксел. "По една странна логика тези билети се плащат от Евростат. Ние плащаме пребиваването на нашите служители там, а те ни плащат билетите. В момента Евростат плаща най-скъпите билети в Европа. Най-скъпи, защото има нарушения в обществената поръчка. Някой зад гърба ми прави нарушения, анонсира, че прави обществена поръчка, докато аз бях в болничен, без да вземе сертификати и проучване и в резултат на това избира доставчика, който впоследствие ни дава и най-скъпите билети. Монополни са цените, по които се провеждат обществени поръчки в България", заяви Инджова.

"Да ме чуе председателят на КЗК: кучето не е заровено нито при доставчиците, нито при администраторите в регулиращите органи и един регулиращ орган в момента не може да намери правила, по които моят нарушител да бъде освободен от всяка длъжност, тъй като МС го е назначил", посочи Инджова и продължи, че няма правила, по които нарушителят трябва да бъде изхвърлен въобще до държавната администрация.

"Вместо това той отива на Административен съд, у нас на този съд не са му задължителни решенията и се казва, не е демократично да го освободим. 7 месеца този служител не е освободен, казва се Цветан Манов. Няма значение той с колко се е облагодетелствал, има значение, че той представлява политическото тяло в правителството и когато има съмнение в политически лица в един кабинет, най-добре е те да бъдат отстранявани. Аз съм докладвала да бъде освободен", категорична е Инджова и добави, че тя не иска да плаща заплата на този служител.

"Качеството на производство на НСИ е на европейско равнище и затова бях извикана в Брюксел да ме попитат как се управлява един институт в толкова качествено лоша институционална среда. Там получих добра оценка как оценявам състоянието, защото ние се занимаваме с прогнози. От 4 г. статистиката не е получила един допълнителен лев за развитие на своята инфраструктура. Следващите 4 г. статистиката ще бъде в същото положение. Аз съществувам в системата в момента благодарение на използване на живия труд на 1100 души, които работят за европейски проекти. Но при липсата на инфраструктура след 3-4 г. институтът ще бъде изцяло декапитализиран, защото той не може да се ползва само на ишлеме. Задача на правителството е да коригира нещата", заяви Инджова, предаде БГНЕС.

"Казвам на българския президент, че санкциите ще започнат да идват още в сегашния му мандат. Не изпълняваме регламентите на Европа, а сме задължени да произвеждаме за тях информация. Споделих това в българското представителство в Брюксел, написах писмо на премиера и външен министър Марин Райков и би трябвало да отговаря и за това доколко България изпълнява ангажиментите си. Имам две срещи, в които получих уверения, че с всичката сериозност ще се отнесе правителството към НСИ, но…", не довърши изречението Инджова.

На въпрос дали не се страхува от уволнение след тези разкрития, Инджова отвърна, че "няма да ми е за първи път от добро управление да получа санкция, но по-добре такава санкция, отколкото санкция за държавата". Българският бюджет е с 0,8% годишен дефицит, което е ненужно старание на фона на онова, което ще си предизвикаме в близките 2-3 години. Всичките възможности за комуникация с премиера съм ги приложила, каза още Инджова и добави, че повече няма да търси срещи с него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com