Референдум се провежда в Каспичан

22089
Референдум се провежда в Каспичан
Снимка: БГНЕС

Жителите на Каспичан гласуват днес на местен референдум.

Въпросът, на който отговарят жителите на Каспичан е: "Да се забрани ли изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне на отпадъци на територията на град Каспичан?".

Български деца отиват на Международния фестивал по роботика в САЩ

Българският отбор KASAPIN40 завърши на четвърто място в крайното класиране на европейските финали на състезанието по роботика FIRST LEG...

Намерение да строи такава има шуменската фирма "Моби трейд".

В 6:00 часа бяха отворени шест избирателни секции – четири в града, една в квартал "Калугерица" и една подвижна. С право на глас са 2 874 души.

За да бъде референдумът успешен, до урните трябва да отидат най-малко 1 558 души – колкото са гласували на местните избори през 2011 година. Също така с "Да" трябва да отговорят половината плюс един от тях, тоест 780 души.

"До 9:00 часа са гласували 214 души, или избирателната активност е 7,45%", каза за БГНЕС председателят на ОИК Иван Иванов.

Лидерът на Каталуния обеща референдум да има

Лидерът на Каталуния Артур Мас обеща да намери законен начин за провеждане на референдума за независимостта на областта от Испания, сле...

"Моби трейд" смята да вдигне инсталацията си за обезвреждане на опасни медицински отпадъци в индустриалната част в края на Каспичан. Фирмата е наела парцел и го е предплатила за 5 години. Също така има положителна Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/.

За пръв път "Моби трейд" заяви намерение да строи в Каспичан през 2012 година. През октомври над 400 жители на града се събраха в залата на НЧ "Пробуда-1929″, за да протестират срещу намерението. Представена бе и подписка с 1400 подписа. По-късно четири частни лица и Сдружение с нестопанска цел "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие" подадоха в съда жалба срещу изграждането на инсинератора. В края на миналата година Шуменският административен съд отхвърли жалбите и постанови, че издадената от РИОСВ-Шумен /ОВОС/ е в рамките на предоставените му правомощия, а изграждането на инсталацията на площадка в индустриалната зона на Каспичан и на необходимата за обслужването й инфраструктура, са извън територията на защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000.

Предишните три опита на "Моби трейд" да вдигне инсинератор се провалиха, след като срещнаха съпротива от обществеността в Шумен. Фирмата първо искаше да строи в индустриалната зона на областния град, а после до Тракийския квартал, след това до 7-ми километър. В Шумен фирмата не успя да прокара исканията си за промяна на ПУП през Общинския съвет.

По закон каспичанската избирателна комисия има трябва да обяви резултата от референдума в 3-дневен срок. Неофициалните резултати обаче ще станат ясни още довечера, обяви председателят й Иван Иванов. Решението от общественото допитване влиза в сила незабавно.

Съдът временно спря референдума за независимостта на Каталуния

Конституционният съд на Испания отмени временно постановлението за провеждане на 9 ноември на референдум за независимостта на Каталуния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com