Разработват Кирково и Златоград за подземни богатства

18541
Разработват Кирково и Златоград за подземни богатства
Снимка: БГНЕС

Правителството е одобрило издаването на разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства в землищата на общините Кирково и Златоград, предаде БГНЕС.

От пресслужбата на служебния кабинет съобщиха, че решението за това е взето на днешното редовно заседание на министрите. Фирмата "СИЛИКО-07" ЕООД ще проучва и търси в рамките на 3 години метални полезни изкопаеми в площта "Русана". Теренът обхваща землищата на селата Бенковски, Горски извор, Дедец, Добромирци, Загорски, Здравчец, Каялоба, Козлево, Пресека, Първенци, Шипок, които са на границата със смолянската община Златоград. Общата инвестиция за проучванията възлиза на 963 000 лева, а средствата за опазване на околната среда и рекултивацията са в размер на 96 300 лева.

Кметът на община Кирково Сали Рамадан заяви, че и в момента същата фирма прави сондажи за наличието на никел. Проучванията са стартирали преди около 20 дни на дълбочина 200-300 метра в землищата на селата Дрянова глава, Костериново, Яковица и Долно капиново. Терен около Горно капиново също е бил предвиден за сондиране, но тъй като попада в "Натура 2000", е изключен от плановете на фирмата. Според кмета Рамадан евентуалното наличие на полезни изкопаеми би дало шанс за разкриване на нови работни места, които да задържат трудоспособното население в района, но и това е далечна перспектива, тъй като процедурите за разрешителните за добив са тежки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com