Разцеплението удари протестите

6167
Разцеплението удари протестите

Националният протест срещу монополите оредя и се трансформира. В много български градове днес хората излязоха, за да изразят недоволството си от монопола, от лошото управление, от ниските заплати, от банковия произвол. Не липсваха свади и скандали, обобщава БГНЕС.

Варна

Отново най-многобройно беше присъствието във Варна. Там хората поискаха оставките на областния управител Коста Базитов, на окръжния прокурор Владимир Чавдаров и на заместниците му. Минути след началото на протестното шествие полицията отново задържа Мартин Демирев - младежът, който още във втория ден на протестите беше арестуван след като напръска с лютив спрей "неформалния лидер" Иван Петров. Жена от протестиращите взе метла и "помете" полицейската патрулка, в която беше вкаран младия мъж, а по-късно се появи и самият Иван Петров, който веднага беше нападнат с викове от протестиращите. Тогава бившият футболист отиде да преговаря с полицаите и Мартин беше освободен.

София

В София разцеплението започна още в самото начало на традиционния сборен пункт – пред сградата на МИЕТ. Там се събраха няколко десетки хора, видяха се и обичайните лица на протестите, и т.нар. "радикално крило", които посочиха, че са организатори на протеста. Група от около стотина човека, начело с Янко Петров, се разграничиха от това провъзгласило се за организатор "крило" и отидоха пред сградата на Народния театър "Иван Вазов". Янко Петров коментира, че се правят опити за подмяна на протеста.

Варна иска още оставки - на областния управител и на окръжния прокурор

На 36-я ден от протестите във Варна протестиращите настояха за незабавни оставки на областния управител Коста Базитов, на окръжния пр...

Хората, които се събраха пред Народния театър, на два пъти бяха прекъсвани и се появи напрежение. Първото прекъсване стана факт след като покрай множеството премина друг от лидерите на протестите - Ивайло Франц, с група протестиращи. Франц участваше вчера в основаването на движение "Освобождение". Тогава Чавдар Янев, който протестира с гладна стачка и палатка пред Висшия съдебен съвет, започна да вика срещу него да се махне и го обвини в обвързаност с партии. Напрежението утихна след няколко минути и Франц си тръгна. В друг момент по време на сбирката от страни по мегафон започна да говори Иван Христов, който се представи за обикновен гражданин. Хората обаче започнаха да скандират против него и го нарекоха "провокатор". Иван Христов бе изведен от страни на протеста и каза, че не трябва да отпадат политическите им искания. След няколко минутна разправия дойде Янко Петров, който разговаря с Христов и му каза, че политическите искания не са отпаднали. В крайна сметка всички си стиснаха ръцете, а Иван Христов с плаката с исканията си застана до Янко докато разговаряха със събралите се пред Народния театър.

Благоевград

Благоевградчани се събраха и поискаха оставката на управителя на БНБ Иван Искров. Въпреки, че бяха около петдесетина, благоевградчани бурно скандираха "Мафия", "Долу лихвите", "Не на банките", звучното "Айдуци", "Не на монополите, всички в затворите". "България и Молдова са с най-високи лихви в Европа, гръцка банка е обявила в родината си лихвен процент от 2.5 на сто, а у нас - 13 процента, що за безобразие е това", обяви протестиращ по мегафона.

В Югозапада също за малко не се стигна до разцепление. От няколко дни в пресата и социалната мрежа се разменят словесни нападки между Людмила Манова, оглавилата първите протести в града и присъединилите се впоследствие Димитър Лалев и Христина Ядкова. Последните двама, в предаване на столична телевизия, се обявили за координатори на протестите в Благоевград, заедно със Стоян Ников, зад когото е Ядкова. След словесен трибой и нападки в началото на митинга, болшинството от дошлите да протестират тръгнаха с Манова и се преместиха пред общината. До трибуната с триото Ядкова, Лалев и Ников останаха единици.

Велико Търново, Сливен, Кюстендил, Пловдив, Шумен

Във Велико Търново излязоха не повече от стотина души. Хората шестваха, нарамили трибагреници от Европейския информационен център до сградата на общината. Скандиранията бяха традиционните: "Елате с нас, протестът е за вас", "Събудете се" и "Мафията вън". Представител на гражданите в старата столица съобщи, че вече е внесено искане до кмета и председателя на Общинския съвет за съставяне на обществен съвет към местния парламент. Великотърновци искат да им бъде предоставена подходяща зала, където да текат консултации и срещи между гражданите за учредяването на такъв съвет.

В Сливен се събраха 50 души. Те настояват да участват работата на общината. Искат прозрачност като бъдат изнесени всички решения на местната власт в общинския сайт. Така, според хората, ще има по-голям граждански контрол в общинска администрация Сливен.

В Кюстендил поискаха оставката на кмета Петър Паунов. На площада в града излязоха освен протестиращите, общински съветници, работещи в администрацията. Чуха се твърдения за разцепление и за опити за провокации, както и за прокарване на политическа реклама.

В Пловдив протестиращите бяха няколкостотин. Те блокираха движението по ключови улици, мина по традиция и покрай сградата на ЕВН. Днешното шествие бе предвождано от четирима гайдари, а хората зад тях скандираха "Искаме заплати не искаме асфалт". Пловдивчани поискаха и оставката на кмета Иван Тотев.

В Шумен поискаха съд за съда на протеста, който се проведе пред сградата на Съдебната палата в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com