Ранобудните студенти: Г-н премиер, да не сте си подали тайно оставката?

45373
Ранобудните студенти: Г-н премиер, да не сте си подали тайно оставката?
Снимка: бгнес

Предвид липсата на желание от страна на премиера Пламен Орешарски да се срещне с "Ранобудните студенти" при поставените от тях условия - срещата да се излъчва на живо от БНТ, модератор да е омбудсманът Константин Пенчев и да бъде обсъдено как и кога правителството ще подаде оставка, на страницата във Facebook на студентите беше публикувано официално писмо. То е адресирано към премиера, а въпросът, който поставя, е да не би вече да си е подал тайно оставката.

Ето и текстът на писмото:

Класната на Орешарски: Пламен беше за пример

"Не съм имала по-добър ученик от Пламен, беше толкова тих и кротък... Необикновено кротко момче. Скромно и много, много ученолюбиво. Из...

"Г-н министър-председател,

На 1 ноември 2013 г., запитан какво мислите за студентския протест, заявихте: „Това са типично политически искания, така че не е най-подходящото към мен да се отправят. Аз очаквах да имат други искания, професионални“.

Тъй като ние сме не само ранобудни студенти и събудили се техни преподаватели, но и бдителни граждани, длъжни сме да Ви попитаме:

1. Ако искането „оставка“ е политическо искане, което „не е най-подходящо“ да се отправи към Вас, единствената възможност е вече да не сте министър-председател. Да не би тайно да сте подали оставка? Но има и друга възможност – да сте се отказали от политическата отговорност, изискваща се от Вас като министър-председател, което би било публично признание, че някой друг – партия, групировка, субект – решава вместо Вас дали и кога да подадете оставка.

Студентите не искат среща с Клисарова

За пореден път "Ранобудните студенти" отказаха да се срещнат с министъра на образованието професор Анелия Клисарова. Мотивите защо им...

2. Едно от повтаряните до втръсване твърдения срещу протеста на студентите е „университетите не са място за политика“. Ако го споделяте, как бихте отговорили на следния въпрос: От 1990 г. и понастоящем в университетите преподават лица, които наред с ролята си на преподаватели са: народни представители, избрани с партийни листи и знакови фигури в съответната партия; министри в правителства, които са издигнати и избрани за министри като представители на партия; висши магистрати, предложени за такива от партийни централи и избрани с гласовете на партийно предложени магистрати от по-горното равнище на съдебната система. Смятате ли, че дори да полагат максимално усилие да разграничават академична работа от партийно пристрастие и принадлежност, тяхното присъствие в университетските аудитории може да остане партийно неоцветено?

3. Другото непрекъснато възпроизвеждано твърдение е „протестиращите ограничават правата на другите студенти, които искат да учат“. Пак на 1 ноември 2013 г. Вие казвате: „Нямам възможност да взимам редовно лекциите си, така че съм се откъснал малко от академичния живот“. Вие, като безспорно политическа фигура – министър-председател на Република България, не ограничавате ли правото на студентите да учат като пропускате да „вземате лекциите си“, заради политическата си дейност? Не е ли редно, след като дори и формално не сте в състояние да съвместявате двете си роли – на преподавател и на министър-председател (академична и политическа), доброволно да се откажете от едната?

П.П. Отсега нататък ще задаваме въпроси към Вас, министри от Вашето правителство, народни представители и висши магистрати, когато доловим в тяхно изказване нежелание и/или невъзможност да поемат политическа отговорност – което означава отговорност пред гражданите на България, за свои думи и/или действия.

Ранобудните студенти и събудилите се техни преподаватели.

проф. дсн Майя Грекова, Катедра Социология, Софийски университет „Св. Климент Охридски"

Ректорът на УНСС: Казах на студентите да емигрират, но думите ми бяха извадени от контекст

Думите ми за емиграцията бяха извадени от контекст. Това заяви ректорът на УНСС Стати Статев в предаването „Всяка неделя”. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...