Първи българин, заразен с ебола?

36047
Първи българин, заразен с ебола?
Снимка: БГНЕС

Българин, завърнал се преди три седмици от Сиера Леоне, е приет в столична болница с оплаквания, наподобяващи симптомите на ебола. Това разказа пред Нова телевизия свидетел, чиято майка е била настанена в същата болница, „през няколко кушетки“ от въпросния мъж.

Очевидецът, който се представи като Росен, разказа, че след като майка му била стабилизирана, той започнал да се заслушва в разговорите на лекарите, които обсъждали състоянието на другия пациент. Говорели, че анамнезата му е като при малария, имал треска, не се хранил от 20 дни.

Жертвите на ебола вече са 5420

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че от края на декември 2013 г. до момента 5420 души са починали от ебола общо в осемте зас...

След като се прибрал, на Росен му се обадила разплаканата му майка, която научила, че преди три седмици пациентът с треската се бил върнал от Сиера Леоне. Това хвърлило в паника всички пациенти на болницата, тъй като Сиера Леоне е сред страните, които са най-тежко засегнати от епидемията ебола.

От Нова телевизия подчертават, че информацията е напълно неофициална.

Очаква се изявление на представители на Министерство на здравеопазването, които да внесат яснота по случая.

Болен със съмнения за ебола, завърнал се от Сиера Леоне, е настанен във ВМА, а шестима контактни с него са поставени за наблюдение в болница "Токуда", съобщиха за "Фокус" източници от двете болници.

Над 5400 души вече са загинали от ебола

Броят на починалите в епидемията от ебола е достигнал 5420 души от общо 15 145 случая на заразени в 8 страни. Информацията съобщи днес ...

Заболелият е с температура, кихане и храма се е завърнал преди дни от Сиера Леоне и след като е почувствал неразположение е постъпил в „Токуда". Около 16:00 часа днес от „Токуда” са потърсили помощта на проф. Камен Плочев от ВМА, който е изпратил на лекуващите екипи защитни дрехи, а заболелият е транспортиран във ВМА. Взети са проби на кръв и секрети, които ще бъдат изпратени тази вечер в една от лицензираните лаборатории – германия, Великобритания, и Института по тропически болести в Марсилия, Франция. Като се очаква до 24 часа да се получи отговор дали действително става дума за ебола.

Междувременно, шестима контактни със заболелия са настанени за наблюдение в болница „Токуда”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com