Проверяват почистването на речните корита

9612
Проверяват почистването на речните корита
Снимка: Actualno.com

Екоинспектори ще проверяват как кметовете изпълняват задължението си за почистване на речните корита и дерета. Ще бъдат налагани и глоби, гарантират от министерството на околната среда и водите.

Министърът на околната среда Ивелина Василева е поставила срок до 15-ти април да бъдат почистени речните корита, за да се намали рискът от наводнения.

Скъсаха се 4 диги на Тополница и Луда Яна

Четири диги по реките Тополница и Луда Яна са скъсани. Две от тях са в близост до Пазарджик и село Пищигово. Обявено е частично бедстве...

Но е трудно трайно да се реши проблемът, коментира директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в София Ирена Петкова и допълни: "Проблемите на общините са, от една страна, че местата, които ги почистват, много бързо отново след това, отново, за съжаление, въпреки табели, въпреки факта, че хората виждат, че са вложени средства, вложен е труд, отново се намира някой, който да изхвърля на вече почистеното място. Също така, проблеми ми посочват в някои участъци, в които деретата са дълбоки. Необходимо е за почистването техника по-сериозна и съответно повече средства".

Министърът на околната среда Ивелина Василева съобщи, че няма да се удължава отново срокът, в който общините трябва да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на едрогабаритни отпадъци от домакинствата. Местната власт трябва да изпълни ангажимента до края на годината. Би могло дейността да се възложи и на частни фирми. "Не смята, че изисква кой знае какъв финансов ресурс. По-скоро воля в общините и желание да приведат в действие тези практики", каза тя пред БНР.

За да се подобри контролната дейност, с която да се установи, дали се спазват екологичните изисквания, ще се извършват комплексни проверки. В тях ще участват експерти от Регионалните инспекции, Министерството на околната среда, басейновите инспекции и националните паркове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com