Протестите днес започнаха с демонстрация пред паметника на Съветската армия

17828
Протестите днес започнаха с демонстрация пред паметника на Съветската армия

Около 50-ина души се събраха на протест срещу Паметника на съветската армия. Те го обвиха в българското и европейското знаме и го облепиха с различни надписи, сред които най-често повтарящият се бе "Вдигайте си чуковете", предаде БГНЕС.

Цитати от Стефан Стамболов и Захари Стоянов също бяха залепени на паметника днес: "Няма милост за предателите", "Русия враг номер 1 на България". И още в тези плакати: "Не искаме руски шмайзер да бесней над бащино ни огнище". Журналистът Иво Инджев посочи, че на "стандартен и много глупавия упрек", че са малко, отговаря с друг стандартен аргумент, че "в Съветския съюз ония, които протестираха пред паметника на Пушкин, които се казваха дисиденти, бяха една шепа хора, обаче светът научи имената им". Той посочи, че те не са тук за това, но в онзи случай в Съветския съюз шепата хора са се оказали победителите. "Така че това да си малко още не означава, че не си прав", коментира той.

Хората, които се събраха днес пред паметника за пореден път поискаха той да бъде демонтиран и да бъде преместен, където гражданите кажат, като уточниха, че има музей на социалистическото изкуство. Те заявяват, че от април 1993г. има такова решение на Столична община. "Нашата кауза е да посочим къде в България стърчи символът на нашата нетърпимост към лъжата. Защото това, което е написано е една огромна лъжа – България нито е била освободена, нито трябва да бъде благодарна за това, че е била окупирана", посочи той. Инджев казва, че по официални данни няма нито един убит на българска територия съветски войник, а "имаме това нещо, построено 10 години след войната". Ние искаме хората да се осъзнаят, че ние минаваме с преклонена глава край съветския символ на окупацията, каза журналистът.

Студентът по физика Христо Пеев беше пред паметника с надпис "Вдигайте си чуковете" и посочи, че това е заигравка с факта, че за СССР знакът е бил сърп и чук. И младежът иска паметника да бъде махнат от центъра на София. "Той е паметник, той е история, обаче не трябва да забравяме какво означава паметникът, той стои тук с някаква цел, той стои тук, за да символизира нещо и това, което той символизира за мен няма как да бъде положително. Той може да остане част от историята и в някой музей, каза още студентът.

Снимка: Архив

Пак изрисуваха паметника на Съветската армия

Неизвестни лица за пореден път са нарисували Паметника на Съветската армия. Лицата на три от фигурите са боядисани последователно с бял...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...