Протестиращите блокираха движението по Орлов мост

34254
Снимки: БГНЕС

Още преди 11 часа днес студенти започнаха да се събират пред стълбите на Ректората на Софийския университет за участие в общонационалния протест, съобщи “Фокус”.

Издигнат е голям плакат с надпис "Будните оставаме, вие си отивате". Студентите скандират "Оставка", "Събудете се", "Емигрирайте", "Червени боклуци". Много от присъстващите развяват български знамена, надуват свирки, вувузели, бият на барабани. 

Студентите се вдигат на общонационален протест „Поход на справедливостта”

Общонационален протест под надслов „Поход на справедливостта” организират „Ранобудните студенти” от 11.00 часа ...

Сред останалите плакати се чете още - "Времето ви изтече! 24 години фалшив преход стигат". Пред присъстващите една от жените прочете стихотворение, което се казва "Протест". На саморъчно направени плакати пише още заглавието на стихотворението на Гео Милев - "Септември", както и на стихотворението на Никола Вапцаров - "Вяра". Към първоначално дошлите студенти, се присъединиха и представители на Медицинския университет. Преди дни ВУЗ-ът проведе вътрешен референдум и на него студентите гласуваха да няма окупация на университета; въпреки това студенти от Медицинския университет, които споделят идеите на "Ранобудните студенти", дойдоха на протеста. Остава засилено полицейското присъствие в района. Увеличава се броят на присъстващите на протеста. Обстановката остава спокойна и много шумна.

14:30 Протестиращите в столицата блокираха движението по Орлов мост. Движението се пренасочва. Протестиращите освиркват силно, скандират „оставка” развяват български знамена и скандират - „Елате с нас, протестът е за вас”. Цялото пространство от Ректората до Орлов мост е запълнено от недоволните граждани. Протестиращите продължават към булевард „Цариградско шосе”.

14:00 Голяма част от протестиращите се преместиха от Народното събрание пред Ректората на Софийския университет. Преди това на няколко пъти напрежението ескалира, при загражденията пред парламента. До физически сблъсъци не се стигна, освен един от протестиращите, който премина през загражденията, и беше отведен от полицейските органи. Протестиращите скандираха ”Кой пазите”, „Полицията с нас”, „червени боклуци”, „оставка”, „тук не е Москва". Протестиращите блокираха движението на кръстовището на булевардите. „Цар Освободите” и „Васил Левски.

13:50 Част от протестиращите пред парламента отправят възгласи за влизане в сградата. "Идваме, узурпираме парламента и това е", заяви един от протестиращите. Чуват се възгласи - "С мир няма да стане". Част от протестиращите скандират "Долу БСП", други - "червени боклуци". Пред Народното събрание видимо няма много хора, но част от протестиращите са агресивни., съобщава Фокус. Някои се заканват, че ще влязат и ще окупират парламента. Идват агитките в пет часа и ги почваме, каза младеж пред микрофона на телевизия Канал 3. Други участници в протеста скандират по техен адрес - "това не са студенти". Според участници в протеста, управляващите може да си слушат протестите три години и на тях мирен протест не им пречи, затова е необходимо да се премине към силови действия, защото управляващите само от това разбират. Металните ограждения около сградата си остават, зад тях има много полиция. В района има жандармерия.

13:45 Балони и бутилки с вода бяха хвърлени по сградата на Народното събрание. Протестиращите скандираха срещу полицаите "пазите престъпници". Част от младежите са се хванали за загражденията и се опитват да ги изтръгнат. Друга част от протестиращите скандират "Това не са студенти". Полицията се е струпала зад загражденията и не позволява да бъдат отместени.

Протестиращите продължават да замерят сградата на парламента с балони пълни с вода, със сакове, други предмети, както и с една топка направена от хартия като символ на прехода. Преди минути, за малко щеше да се стигне до ескалация на напрежението и до сблъсък между жандармерия и протестиращи, тъй като един от протестиращите успя да премине металните заграждения и да отиде до входа на Народното събрание, но полицията го изкара оттам.

Окупацията продължава с черни рози и скандирания

Окупацията на Софийския университет продължава и днес. Това каза пред журналисти Ивайло Динев, един от участниците в протеста. Национа...

13:30 Протестното шествие в София достигна до Народното събрание. Движението по булевард „Цар Освободител” е блокирано. По пътя към парламента протестиращите скандираха „окупация” и „оставка”. Много от гражданите на протеста развяват български знамена и различни лозунги с призив за оставка. Те скандираха още - „кой не скача е червен” и „стачка”. Протестиращите бият на барабани и надуват свирки. Около сградата на парламента са разположение метални заграждения. Има засилено полицейско присъствие в района. Преди това протестиращите прогониха автобус на "България без цензура" с бурни освирквания. Автобусът първоначлно беше паркиран пред църквата "Света София"; протестиращите го прогониха с възгласи "довиждане", и той потегли. Протестиращите освиркаха автобуса на "България без цензура" и на заден ход той се изтегли в посока храм-паметника "Свети Александър Невски". Малка част от протестиращите го последваха, показваха банкноти и викаха "кой ви плати".

12:50 Участниците в общонационалния протест са пред Министерски съвет и скандират "окупация" и "оставка”. Протестиращите надуват свирки, освиркват, надуват вувузели, бият на барабани и сочат с палци надолу, когато викат "оставка". Чуват се възгласи "червени боклуци". Участници в протеста са с маски на лицата с образа на премиера Пламен Орешарски и играят пърформанс. Други пеят химна на България. Площадът пред Министерски съвет е пълен с хора. Ограничено е движението по бул. "Цар Освободител", бул. "Дондуков" и околни улици. Някои от присъстващите носят логото на "Ранобудните студенти" - свит черен юмрук на жълт фон.

11:40 Голяма група протестиращи са се качили на стълбите на Софийския университет, където са издигнали лозунгите си. Ивайло Динев от "Ранобудните студенти" заяви: Преди 18 дни окупирахме най-голямата аудитория в университета. С окупацията започна освобождаването на България. Ние нямаше да устоим, ако не беше подкрепата ви, каза Динев пред присъстващите. Чуват се скандирания "Смяна на системата". Сред присъстващите има протестиращ, който си е сложил маската на Пламен Орешарски.

Протестът вече е успял и продължава да успява с всеки ден; второ - намира нова форма; препречва поредните безобразия, осуетява наглостта. Протестът успява всеки ден, в който се боят да минат през главния вход, а минават през страничния; успява всеки ден, в който за тях е по-трудно, а ние дишаме по-свободно, каза един от участниците в протеста от микрофона пред протестиращите. Всеки трябва да се включи; който бездейства, предава себе си, предава децата си, каза един от участниците пред присъстващите.

Скруг : Отскоро окупирам университети

Николай. Или Скруг. Все съм аз. Немски възпитаник. Неотдавна завърших семестриално Философия в СУ. В момента подготвям дипломна работа ...

Тази власт, срещу която протестираме, ние не я признаваме. Тя е нелегитимна, създава усещането за нестабилност, режисира контрапротести и контраокупатори. Тя е власт, която не чува гласовете на улицата, а чува само нарежданията на олигархичните кръгове. Нека просто я свалим, заяви един от участниците в протеста през мегафона към протестиращите.

Окупацията на университета ни помогна да разберем, че моралният потенциал на обществото е голям, че шансът все някога да победим не е никак малък, каза един от участниците. "Ние настояваме да има морал в политиката", това е основното, заявиха студенти.

Считаме за неморално - народен представител да не му пука за мнението на тези, които представлява, каза един от участниците в протеста. Последваха скандирания "Ууууу" и "оставка". Считаме за неморално ректор на университет да заплашва своите студенти, само защото имат мнение, каза един от студентите.

11:20 Блокирано е движението на бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" на кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Видимо участниците в протеста са няколкостотин души, но е трудно да се определи бройка, тъй като пристигат нови, от различни места. Около 20-ина студенти от Пловдив са дошли на общонационалния протест в София. Те носят лозунг "Студентите от Пловдив сме с вас" и бяха приветствани с възгласи и аплодисменти от софийските студенти, които са се включили в протеста. Във Facebook страницата на "Ранобудните студенти" се посочва, че на протеста са дошли студенти и от Великотърновския университет. Студенти излязоха от двора на Ректората на Софийския университет, като изнесоха със себе си един чаршаф с боклук, като по този начин символично изхвърлиха боклука. На един от плакатите, които носят протестиращите, пише: "Кой изтреби мамутите?" Има засилено полицейско присъствие в района на университета и в целия център на столицата. Паркирани са полицейски патрулки и автомобили на жандармерията, на места. Поставени са метални ограждения около парламента. Протестът е шумен, със скандирания "оставка" и "мафия". Освен студенти, има и по-възрастни хора, които са се включили в протеста, като част от тях може би са преподаватели, други - техни роднини, близки. Някои от участниците са наметнали българското знаме на раменете си. Протестиращи има по стъпалата на Софийския университет.

11:15 Около 20 души скандират „Оставка” по централната бургаска улица „Александровска”. Протестното шествие тръгна от Свободния университет. Там точно в 11.00 часа имаше не повече от 10 студенти. Те обаче са подкрепени от протестиращите срещу високите цени на горивата и срещу правителството. Има познати лица и от февруарските протести. Шествието ще стигне до сградата на община Бургас, откъдето се очаква протестиращите да продължат към Морската градина. Те подкрепят националния протест „Поход на справедливостта”, който се провежда в столицата. Има развети знамена, плакати.

В 10:50 Първите пловдивски студенти пристигнаха в София, за да подкрепят националния протест в столицата. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив един от лидерите на протестиращите от Пловдивския университет Димитър Безев. Те са тръгнали от Пловдив около 08:00 часа. Всички са подготвени с транспаранти, за да подкрепят софийските си колеги. Очаква се да дойдат още студенти от Пловдив, които пътуват с влак. Няма информация какъв е общият им брой. Засега смятаме да останем в София само за днес, но зависи от обстоятелствата, допълни Безев.

10:30 Създадена е стандартната организация за охраната на днешния протест в столицата, каза главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Загражденията около сградите на държавните институции, стоят, защото по този начин се осигурява нормалното им функциониране, посочи той.

Скруг : Отскоро окупирам университети

Николай. Или Скруг. Все съм аз. Немски възпитаник. Неотдавна завърших семестриално Философия в СУ. В момента подготвям дипломна работа ...

На въпрос - дали е отминала опасността от нападение на парламента, той каза "Аз не съм убеден, че е отминала" и допълни: "И очаквам още тази вечер да ви опровергая". Той не изключи ескалация на протестите днес.

На въпрос - дали има сигнали за готвени провокации, Светлозар Лазаров заяви: "Очаквам някои неща, но не искам да коментирам на този етап".

09:00 Студенти от УНСС, ТУ и ЛТУ потеглиха тази сутрин в 9 ч. на протестно шествие в Студентски град.

Освен “Оставка”, младежите скандират и “Елате с нас, протестът е за вас”.

Окупацията продължава с черни рози и скандирания

Окупацията на Софийския университет продължава и днес. Това каза пред журналисти Ивайло Динев, един от участниците в протеста. Национа...

Снимки: NOрешарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com