Протест за правата на децата, искат от Борисов данни за "И аз имам семейство"

5262
Протест за правата на децата, искат от Борисов данни за "И аз имам семейство"
Снимка: Thinkstock

Днес, от 14:00 часа, пред Министерския съвет ще бъде проведен протест. С протеста ще бъде връчено писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което се заостря вниманието към „сериозните проблеми” по отношение на правата на децата в България, съобщава Асоциация „Член 24”.

Проблемите са в много области - социална политика, здравеопазване, демографска политика, образование, правосъдие и не само, казва НПО-ото. Малко конкретни примери - грубо погазване на Конвенцията за правата на детето при насилствено разделяне на деца и родители с цел усвояване на европейски и бюджетни средства, продажба и трафик на деца, улеснен от закона, довеждане на група хора (включително и деца) до състояние да раждат безконнтролно деца (които не могат да отгледат и които са предварително обречени), тъй като са видели в това източник на някакви доходи, трагично образование, тежко болни деца, разчитащи не на държавата, а на активността и късмета на близките им при събиране на помощи.

Честит Ден на детето

Днес, 1 юни, България и всички държави от бившия социалистически лагер празнуват Деня на детето. Този ден е международно признат празни...

За да не се размиват проблемите в общата безотговорност от една страна и за да се даде възможност за адекватно гражданско участие в решаването им, от друга, Николай Колев - Босия предложи следното решение - да се създаде в Министерски съвет длъжността първи вицепремиер и министър без портфейл по въпросите на децата и семейството. Да се сформира държавно - обществен борд, работещ под ръководството на този министър, в който да влязат представители на институциите, имащи отношение към проблемите на децата и семейството, независими интелектуалци, експерти, представители на неправителствения сектор (но не само на казионните организации, усвояващи бюджетни средства, често лишени от собствено мнение).

При наличие на персонална отговорност и координиращи правомощия, при един добър избор този министър и работещия към него борд ще поставят началото на решаване на проблемите във всички сфери, касаещи децата и семейството - чрез законодателн иинициативи, анализ и промяна в практики и т.н., смятат организаторите на протеста.

Преди няколко месеца се обърнахме към служебния вицепремиер - професор Близнашки, с молба да бъде подписан третия факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето. Писмото ни беше препратено към Министерство на правосъдието, какво се случи след това - не стана ясно. Сменяме датата и името на проф. Близнашки с Вашето (бел. ред. - Бойко Борисов) и изпращаме писмото отново, казват от Асоциация "Член 24".

Ще си позволим от името на всички данъкоплатци да напомним следното - плащайки нашите данъци, ние очакваме те да се използват ЗА хората, не СРЕЩУ тях, да се използват за законни цели, а не за погазване на закона, продължават от неправителствените организации. Държавната политика в областта на закрила на детето за съжаление е пропита от противозаконни практики, твърдят гражданите. И дават конкретен пример - отказа за предоставяне на обществена информация относно проекта за изграждане на приемната грижа "И аз имам семейство". Съдейки от интерпретациите на общините върху проекта, в него има множество противозаконни елементи, с които обществото трябва да се запознае, твърди Любомир Данков от Асоциация "Член 24". Отказът на администрацията да предостави копие от проекта, както и предизвикващото съмнения забавяне на решение на делото по ЗДОИ (което може да е и морална позиция на съдия, поставен под натиск) не е достойна позиция. За пореден път се обръщаме към Вас с молба за предоставяне на пълно копие от проекта "И аз имам семейство", което АСП отказва да даде.

Сърбия е лидер по защита на детските права

Директорът на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, Мари Пиер Поарие, заяви, че Сърбия е лидер в региона по реформи в системата за детскат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество